Novosti

Politika

UN traži od Vlade da istraži potresna iskustva žena iz hrvatskih bolnica

U priopćenju UN-a osvrću se na kampanju #Prekinimo šutnju u kojoj su žene ispričale što su doživjele u bolnicama

Ngf34n8bwf7lqyu8re32hvtn3eg

(foto Facebook #Prekinimo šutnju)

UN je u petak objavio priopćenje u kojem traži od Hrvatske da zaustavi kršenje seksualnih i reproduktivnih prava žena te usvoji mjere za njihovo sprečavanje, a odgovorne kazni.

‘Zaprepašteni smo svjedočanstvima žena objavljenih tijekom kampanje #Prekinimo šutnju iz listopada 2018. godine u kojoj je utvrđeno postojanje  obrazaca zlostavljanja i nasilja nad ženama, povezanog s njihovim reproduktivnim zdravljem’, stoji u priopćenju UN-a u kojem se navode i primjeri svjedočanstava iz kampanje - od operacijskih zahvata bez anestezije, verbalnog zlostavljanja do odbijanja davanja lijekova protiv boli.

Iz UN-a ističu kako je u samo dva i pol dana od početka kampanje #Prekinimo šutnju prikupljeno više od 400 svjedočanstava žena koje su pretrpjele nasilje u javnim bolnicama u Hrvatskoj.

‘Neke su žene ispričale kako su im noge i ruke bile zavezane tijekom zahvata; druge su rekle da ih je medicinsko osoblje ponižavalo’, navodi se u priopćenju.

UN upozorava kako su i neki političari te čelnici zdravstvenih institucija unatoč svjedočanstvima odbacili optužbe te su čak doveli u pitanje kredibilitet ispričanih iskustava kao i percepciju boli kod žena.

‘Čak je i inteligencija žena dovedena u pitanje’, ističu u UN-u.

Upozoravaju također da se moraju poštovati prava žena koje primaju zdravstvene usluge bilo da je riječ o rađanju ili operativnom zahvatu pobačaja.

U UN-u kažu kako bi medicinsko osoblje moralo primjenjivati najviše profesionalne standarde i etičke kodekse prilikom pružanja reproduktivne skrbi te da se mora poštovati dostojanstvo, privatnost, autonomija, integritet i sigurnost žena.

U svom zaključku navode kako bi hrvatska Vlada trebala provesti neovisno istraživanje o ovim optužbama, objaviti rezultate i izraditi nacionalni akcijski plan za zdravlje žena.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više