Novosti

Društvo

Uvjetna kazna BBB-ovcima za ustaški dernek na Kustošiji

Zbog vrijeđanja i pozivanja na mržnju prema pripadnicima srpske zajednice na uvjetne kazne zatvora od šest mjeseci, s rukom kušnje od dvije godine, osuđeni su navijači Dinama koji su lani u Zagrebu razvili transparent s natpisom "J***t ćemo srpske žene i djecu". Kao olakotnu okolnost sud je uzeo pomaganje Srbima nakon potresa na Baniji

Large kustosija

Ustaški dernek na Kustošiji (foto Nikola Šolić)

Zbog gnusnog transparenta "J***t ćemo srpske žene i djecu" pri čemu je zadnje slovo 'U' stilizirano kao 'ušato' te skandiranja "Ubi Srbina" uz mahanje bakljama u lipnju prošle godine na zagrebačkoj Kustošiji, o čemu su Novosti prve pisale, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno su osuđena petorica Bad Blue Boysa.

Navijači L. J., B. Ž., J. G. Z., D. Č. i T. Š. proglašeni su krivima jer su se s još nekolicinom nepoznatih osoba 11. lipnja 2020. oko 21 sat na Kustošijanskoj ulici, prema dogovoru okupili i pokazali nepromišljene poteze mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Četvorica su osuđena na po šest mjeseci zatvora, a u kaznu će im biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru s rokom kušnje od dvije godine. Jedan je osuđen na pet mjeseci zatvora, s tim da mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro što pretvoreno u sate rada iznosi 450 sati.

Svi su priznali krivnju te su se pokajali zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje, piše agencija Hina. Uz to, okrivljenici su u svojim obranama istaknuli da su volontirali nakon potresa u Zagrebu i na sisačkom području, što je sud prihvatio kao olakotnu okolnost. Svi moraju platiti po 500 kuna sudskih troškova.

"Okrivljeni su djelo počinili s izravnom namjerom budući su njihovom sviješću i voljom bila obuhvaćena sva obilježja kaznenog djela čije su ostvarenje i htjeli. Sud je posebno cijenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljenici kao volonteri pomagali stradalnicima na potresom pogođenom području Banije, uključujući i pripadnike srpske nacionalnosti, što ukazuje da djelo predstavlja nepromišljeni eksces, a ne obrazac njihova ponašanja", zaključio je sud.  

Optuženi su priznali krivnju i pokajali se. Međutim, nisu se složili s prijedlogom bezuvjetne kazne koju je za njih inicijalno tražilo tužiteljstvo.

"Kajem se. Bio sam pod utjecajem alkohola. Inače sam pripadnik Bad Blue Boysa. Od razornog potresa na Banovini samo dva dana nisam išao tamo sa BBB gdje organizirano pomažemo u kontinuitetu svim stradalnicima, a ne samo Hrvatima", pojadao se sucu L. J., prenosi Jutarnji list.

B.Ž. je izrazio kajanje te dodao da se "radilo o jednom incidentu za koji nema opravdanja".

"Također, sa BBB sam odlazio pomagati na Banovinu. Konkretno, bio sam u selu Umetići gdje smo pomagali skidati crjepove s porušenih kuća. Radi se o selu u kojem konkretno žive isključivo Srbi", ustvrdio je.

G.Z. se također, nakon iskazanog žaljenja, pozvao na potres na Baniji dodavši da je tamo proveo sedam dana točnije u selu Žažina gdje je s prijateljima pomagao na sanaciji kuća.

Ne bi li umanjio kaznu, i D.Č. je iskazao kajanje za gnjusni krimen na Gajnicama te odmah dodao da je i on bio na Baniji s ostalim Bad Blue Boysima.

"Pomagali smo svima bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Svaki dan u drugom mjestu", iskazao je D.Č.

A T.Š. je, osim kajanja i spominjana volontiranja, podsjetio i na razorni potres u Zagrebu kada je pomagao sa Bad Blue Boysima u evakuaciji trudnica i beba iz rodilišta u Petrovoj.

Sud je njihove obrane prihvatio u cijelosti. Stav je suda i da su "djelo počinili s izravnom namjerom budući su njihovom sviješću i voljom bila obuhvaćena sva obilježja kaznenog djela čije su ostvarenje i htjeli".

Optužnica podignuta krajem srpnja 2020. pred zagrebačkom Općinskim kaznenim sudom teretila je 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka. Teretilo ih se da su se 11. lipnja oko 21 sat okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvoosumnjičeni 21-godišnjak izradio transparent koji prema svojem sadržaju i izgledu potiče nasilje i mržnju prema pripadnicima nacionalne manjine, izvijestilo je Državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice krajem srpnja prošle godine.

Tužiteljstvo je dodalo da su šestorica okrivljenika, zajedno s drugim nepoznatim osobama, motivirani netrpeljivošću prema pripadnicima nacionalne manjine i u nakani da kod drugih izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prijezir prema osoba druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio 21-godišnjak. Pritom su glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju, tvrdilo je tužiteljstvo.

Podsjetimo da su Novosti prve objavile fotografije Nikole Šolića i tekst o ustaškom derneku održanom na zagrebačkoj Kustošiji kada je skupina navijača Dinama, odjevena u crne majice, koji su se okupili kako bi nacrtali još jedan navijački mural, završetak radova proslavili skandiranjem "Ubij Srbina" i s transparentom "Jebat ćemo srpske žene i djecu", uključujući stilizirano slovo U.

"Crtanje grafita, koje se već neko vrijeme organizira u zagrebačkim kvartovima, jučer se tako pretvorilo u najgori oblik ispoljavanja govora mržnje. Desetak navijača, u crnim majicama s HOS-ovim zastavama s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' i s bakljama u rukama, uz grafite 'Dinamo svetinja' i 'Purgeri', snimala je jedna djevojka, a kako je sramota potrajala, razularene mladiće snimilo je i više prolaznika, a fotograf Nikola Šolić objavio je jednu od snimki na društvenim mrežama. Na snimci se pod nogama razularene rulje vide i šal nogometnog kluba Crvena zvezda te majica Partizana", pisale su Novosti.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više