>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan

Večernji 'Kurir'

Adria Media Group, kao jedna od vodećih medijskih kompanija zapadnog Balkana, nastavlja ostvarivati svoje ciljeve. Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo u budućnosti nastaviti regionalnu suradnju s partnerom kao što je Styria - poruka je Aleksandra Rodića, srpskog medijskog tajkuna i izdavača tabloida 'Kurir' nakon prošlotjednog preuzimanja 75 posto temeljnog kapitala Adria Medije Zagreb (AMZ), izdavača 'Storyja', 'Cosmopolitana', 'National Geographica' i drugih magazinskih izdanja.

Ulazak srpskog izdavača na hrvatsko medijsko tržište ostvaren je nakon povlačenja finske Sanome i njemačke korporacije Gruner & Jahr iz Hrvatske, no prava vijest ne krije se u zajedničkom priopćenju novog većinskog vlasnika i austrijske Styrije kao starog suvlasnika, nego upravo u onome što je u tom priopćenju prešućeno. Naime, u istupu novih medijskih partnera u 'Poslovnom dnevniku', hrvatskom izdanju Styrije, kao da se pažljivo izbjegavalo napisati da je novi partner Austrijancima u Hrvatskoj srpska medijska kompanija. Kapital možda ne poznaje granice, ali čitateljima ostalih Styrijinih izdanja, prvenstveno 'Večernjeg lista' okrenutog domoljubnim vrijednostima, možda bi objava te informacije ipak otvorila nove vidike prema neslućenim mogućnostima regionalne suradnje.

Osim toga, direktori Styrije istaknuli su da su stvorili 'najbolji medijski portfelj u Hrvatskoj i regiji', prešutjevši pritom probleme u korporacijskom raju – najnoviji val otkaza i smanjivanja plaća novinarima u njihovom najuspješnijem tabloidnom izdanju '24sata', kojem je prosječna prodana naklada od nedavnih 90.000 primjeraka radnim danom spala na sadašnjih 70.000 do 75.000. U svakom, a naročito u medijskom ratu, prva žrtva je istina. U ovom medijskom okršaju Finci i Nijemci su se povukli, Srbi su osvojili, Austrijanci prešutjeli, a Hrvati, prema svemu sudeći, i dalje sve to plaćaju.