>

novosti logo

Vlada bez sklada

Vladu Srbije već je napustio ministar financija Dušan Vujović, na čije bi mjesto mogao doći Siniša Mali, spominju se imena još nekolicine ministara pred odlaskom, a iz nje će najvjerojatnije izletjeti ministrice Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović

Ostavkom ministra financija Dušana Vujovića i formalno je započela rekonstrukcija Vlade Srbije o kojoj se već tjednima spekulira u srpskoj javnosti i medijima. Premijerka Ana Brnabić najavila je rekonstrukciju svojeg kabineta neposredno prije hapšenja direktora Vladine kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, pa je odlukom predsjednika Aleksandra Vučića ona odgođena dok se tenzije oko Kosova ne primire. Vučić i Brnabić ovih su dana najavljivali da će se promjene u Vladi dogoditi u drugoj polovini lipnja. No ministar Vujović, o čijem se odlasku javno govori već nekoliko mjeseci, očito nije htio više čekati i zbog ‘ličnih razloga’ podnio je ostavku na svoju funkciju, poručivši da su četiri godine ‘sasvim dovoljne da se čovjek pokaže na javnoj funkciji’.

Sveučilišni profesor i dugogodišnji suradnik Svjetske banke Dušan Vujović je kao nestranački stručnjak ministarsku funkciju obnašao u svim dosadašnjim SNS-ovim koalicijskim vladama od 2014. godine. Prvih nekoliko mjeseci bio je ministar privrede, a potom ministar financija, u čijim su mandatima ‘ostvareni značajni rezultati u vezi s makroekonomskom stabilizacijom, fiskalnom konsolidacijom i strukturnim reformama’, kako je i sam napisao u svojoj ostavci, dodavši pritom da su ‘priznanja uglednih domaćih i međunarodnih financijskih institucija potvrda tih rezultata’. I Ana Brnabić mu je javno zahvalila na suradnji i uspješno obavljenom poslu. Vujovićeva supruga i djeca rade i školuju se u Washingtonu i odvojenost od obitelji vjerojatno je glavni razlog njegovog odlaska s ministarske funkcije, a dodatni motiv moglo bi biti Vučićevo zagovaranje bržeg i značajnijeg povećanja plaća u javnom sektoru, čemu se Vujović protivio zagovarajući konzervativniji pristup. No čini se da su Vučić i Brnabić odlučili slijediti portugalski primjer i napustiti politiku rigorozne štednje koja blokira gospodarski rast te poput lijeve koalicijske vlade premijera Antonija Coste pokušati pronaći balans između fiskalne konsolidacije i privrednog rasta, stvaranja novih radnih mjesta, boljih uvjeta života i većeg povjerenja investitora.

Koalicija portugalskih socijalista, komunista, zelenih i marksističkog Lijevog bloka prije tri godine je srušila vladu desnog centra koja je provodila rigoroznu politiku štednje i svojom alternativnom politikom omogućila Portugalu nadprosječni gospodarski rast u Europskoj uniji. Portugalski ministar privrede Manuel Caldeira Cabral u intervjuu Deutsche Welleu ukratko je pojasnio u čemu je tajna portugalskog uspjeha: ‘Ukinuli smo politiku štednje koja je blokirala stopu rasta. Istovremeno smo nastavili raditi na konsolidaciji državnog proračuna i smanjivanju duga. Socijalna davanja držimo u granicama, ali je dohodak građana veći. Prvi korak je bio osvojiti povjerenje investitora, ali i ljudi. Drugi korak je bio program capitalizar, koji je imao za cilj stvaranje boljih uvjeta za gospodarstvo, a posebno za mala i srednja poduzeća. Glavni izvor našega gospodarskog rasta su investicije i izvoz. (…) Dakle, radimo na stvarima koje povećavaju kvalitetu i produktivnost i ne smanjuju plaće. Snižavanje plaća je uvijek najjednostavnije rješenje, ali to je uvijek i loše rješenje. Time se možda može povećati konkurentnost u kratkom roku, ali to nikada nije prava strategija za srednjoročnu i dugoročnu konkurentnost.’

Srbija je danas tamo gdje je Portugal bio otprilike prije tri godine. Vučić i njegovi naprednjaci očito ne žele čekati da ih politički konkurenti počnu rušiti zbog rigoroznih mjera štednje pa sve glasnije najavljuju njihovo napuštanje i provođenje nove ekonomske politike čiji će prioriteti biti privredni rast, veća zaposlenost i plaće te bolji život građana. Promjene u Vladinoj ekonomskoj politici moraju pratiti i makar djelomične promjene u njezinu sastavu. Između ostalog, izgleda da traže i politički fleksibilnijeg ministra financija. Radiotelevizija Srbije već je najavila da će novi ministar financija biti dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kojega je Vučić osobno zaštitio unatoč njegovoj umiješanosti u aferu rušenja objekata u Savamali zbog izgradnje Beograda na vodi. Usto, Ana Brnabić i Siniša Mali ne kriju svoje dugogodišnje prijateljske odnose. Opozicijski mediji zato navode da Vujović nije htio čekati da bude ‘rekonstruiran’, već se sam sklonio kako bi oslobodio mjesto Malom.

Već dugo je poznato da će Vladu zbog lošeg zdravlja napustiti i ministar privrede Goran Knežević, ali i još nekolicina ministara koji su podbacili ili se kontinuirano sukobljavaju s premijerkom i njezinim zagovaranjem timskog rada u Vladi, koju vodi uz podršku predsjednika Vučića, iako nije članica nijedne stranke, pa ni SNS-a. Među onima koji su podbacili učestalo se spominju ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar sporta Vanja Udovičić i ministar zaštite okoliša Goran Trivan, kao i ministar zdravstva Zlatibor Lončar za kojim se vuku repovi iz prošlosti. No pažnju medija najviše zaokupljaju najave da bi iz Vlade mogle izletjeti i ministrica građevinarstva Zorana Mihajlović i ministrica eurointegracija Jadranka Joksimović. One nisu krile da su teško progutale Vučićevu odluku da zaobiđe stranačke kandidate, pa i njih dvije, i preda Ani Brnabić premijersku funkciju. Zbog toga su koristile svaku priliku da s njom ukrste koplja.

Učinile su to i prošlog tjedna kad je SNS-ov koalicijski partner i ministar bez portfelja Nenad Popović jednim svojim tvitom isprovocirao premijerku koja je burno reagirala na njegove stavove i podsjetila njega i sve članove Vlade da ‘principi kolegijalnosti, timskog rada, požrtvovanosti i međusobno poštovanje ostaju moja načela kojima ću voditi Vladu i na čemu ću insistirati kod svih njezinih članova’. Popović je u svojoj poruci tražio da se u Srbiji spriječi distribucija hrvatske slikovnice ‘Moja dugina obitelj’, poručivši da se ‘u vrijeme kad se država bori za natalitet mora stati na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata’. Ana Brnabić je javno sasjekla Popovićevu poruku, zaključivši: ‘Naš posao nije rijaliti u kome ćemo učiniti sve za malo medijske pažnje. Moramo da naučimo da biramo reči. Nema nikakve potrebe da se o senzitivnim temama u javnosti govori tako da se drugi vređaju ili dovode u situaciju da se osećaju kao građani drugog reda. Ova vlada treba da promoviše toleranciju i prihvatanje prava na drugačije mišljenje, ali da u iskazivanju drugačijeg mišljenja ne vređa nikoga.’

No na sjednici Vlade Popovića su podržale ministrice Mihajlović i Joksimović, što je, po pisanju srpskih medija, isprovociralo premijerku da koncem prošlog tjedna ponudi ostavku predsjedniku Vučiću. Vučić je u intervjuu Kuriru odmah poručio: ‘Ana Brnabić ima moju nedvosmislenu podršku.’ Uvjeren je i da Popovićev tvit nije glavni i jedini razlog najnovijeg sukoba premijerke i pojedinih ministara te je najavio da će za desetak dana na sjednici Predsjedništva SNS-a jasno poručiti: ‘Ana Brnabić ima moju podršku i nemam nikakav problem s tim ako vam se to ne sviđa. Kome se ne sviđa, u stranci možete da donesete kakvu god hoćete odluku.’ Kako je istovremeno ponovio da će ‘rekonstrukcije Vlade svakako biti, ali tek pošto budemo vidjeli kako se odvijaju stvari oko Kosova’, srpski mediji bruje da su dvije ministrice najnovijim napadom na premijerku potpisale svoju istupnicu iz Vlade.

1/1