Novosti

Politika

Vlada je zaobišla neprofitni sektor koji zapošljava 18.000 ljudi

Inicijativa za snažno civilno društvo upozorava državu da je nužno donijeti mjere podrške za očuvanje rada u nevladinim organizacijama, kao i da Vlada revidira odluku o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih iz proračuna i hitno objavi rezultate natječaja iz EU fondova

8thyutl9s9i67ly8b286uqutsnr

(foto Inicijativa za snažno civilno društvo)

Inicijativa za snažno civilno društvo zatražila je od Vlade da donese mjere za očuvanje rada nevladinih organizacija. ‘Mjerama podržite udruge i druge organizacije civilnog društva koje doprinose općem dobru i zajednica’, stoji u dopisu koji je ova inicijativa uputila Uredu za udruge Vlade RH, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova te Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva.

Iz inicijative su naveli kako brojni u ovom sektoru, uslijed zdravstvene krize, već gube poslove, planovi im se mijenjaju, a budućnost je nepoznata. ‘Odluke koje Vlada i Sabor donose utječu ne samo na našu svakodnevicu, nego i na to hoćemo li i kada kriza prođe imati od čega živjeti. Tako nam je gotovo svima - radnicima i radnicama u tvornicama, ugostiteljstvu, školama, obrtima, poljoprivredi, udrugama, kulturi i mnogim drugim sektorima. Sigurnost koja nam je svima potrebna, ne ovisi samo o nama - u vremenima krize vidljivo je da podršku trebamo svi’, poručili su iz Inicijative.

Dodaju kako je u ovakvim situacijama iznimno važno da postoje oni koji se brinu za starije, pružaju podršku osobama s invaliditetom, žrtvama nasilja, pravnu pomoć onima koji se nađu u teškim situacijama, koji paze da preko noći ne nastanu divlji deponiji ili ekološki štetni projekti diljem Hrvatske i oni koji prate da te institucije, sada kad smo najranjiviji, ne iskoriste priliku i prekorače svoje ovlasti.

‘Velik dio takvih poslova obavljaju upravo organizacije civilnog društva, međutim, u dosadašnjim obraćanjima predstavnika Vlade do sada nismo čuli što će biti s programima i kalendarima najava za organizacije civilnog društva, koje svojom širokom lepezom aktivnosti, korisnika i volontera obuhvaćaju skoro sve segmente društva. Ministar rada Marko Pavić u petak je objavio da se preraspodjelom unutar postojećih operativnih programa Konkurentnost i kohezija te Učinkoviti ljudskih potencijali pronašlo dodatnih 400 milijuna eura za nabavku medicinske opreme, za kreditiranje poduzetnika te za mjere zadržavanja radnih mjesta, što pozdravljamo, no posebnih informacija o projektima udruga nije bilo’, upozorili su iz inicijative.

Podsjetili su i kako su upravo organizacije civilnog društva do sada bile najuspješnije u povlačenju sredstava iz europskih fondova i namjenskog trošenja na ugovorene aktivnosti od javnog značaja.

‘O tim projektima i programima ovise brojne aktivnosti koje udruge pružaju, ali i radna mjesta velikog broja ljudi’, rekli su iz Inicijative te poručili kako udruge djeluju na području cijele Hrvatske, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u njima je zaposleno oko 18.000 osoba.

Mira Anić, iz Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono, rekla je za Novosti kako su nadležna tijela počela preusmjeravati sredstva namijenjena udrugama, ali ne zna se na koji način, kao ni hoće li se provoditi planirani natječaji.

- To stvara nesigurnost. A ako postoji nesigurnost u financiranju, onda pada i kvaliteta pružanja socijalnih usluga – rekla je Mira Anić. Dodala je i kako su, kad je riječ o pružanju socijalnih usluga, iz Ministarstva demografije naveli kako neće biti uskraćivanja sredstava. No napomenula je kako se udruge ne bave samo pružanjem socijalnih usluga već i nizom drugih aktivnosti od edukacija do zagovaranja određenih politika.

- Mudra država organizacije civilnog društva smatra partnerima. Treba nas poticati da radimo ono što država ne može – rekla je Anić.

Inicijativa za snažno civilno društvo ispitala je potrebe tih organizacija upitnikom na koji je odgovorilo 156 organizacija. Iz upitnika su saznali da su se organizacije uspjele u kratkom vremenu prilagoditi novim uvjetima i razviti odgovore podrške zajednici za ublažavanje mjera pandemije i potresa u Zagrebu i okolici - od direktne podrške korisnicima, naročito ranjivim skupinama, preko praćenja transparentnosti i osiguravanja građanskog sudjelovanja u odlučivanju do organizacije edukativnih i kulturnih aktivnosti.

‘Iz ovoga je vidljivo kako svaki gubitak radnog mjesta nosi za sobom ne samo gubitak za tu osobu i njenu obitelj, već u slučaju udruga i za zajednicu u kojoj radi i ljude s kojima surađuje, pa je zato iznimno važno očuvanje što više radnih mjesta. To je moguće kroz proširenje mjera za zadržavanje radnih mjesta i na organizacije civilnog društva te isplatu već ugovorenih sredstava za društveno korisne projekte civilnoga društva kako se negativni učinci krize ne bi prelili na suradnike bez stalnog zaposlenja’, smatraju iz Inicijative.

Stoga su pozvali Vladu da revidira odluku o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih iz državnog proračuna koja se odnosi na financiranje organizacija civilnog društva i hitno objave rezultate natječaja iz Europskog socijalnog fonda i drugih fondova koji su u procesu evaluacije, ali i raspiše predviđene natječaje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više