Novosti

Politika

Vlast treba spriječiti veličanje NDH

Negiranje zločina počinjenih u NDH ili njihovih razmjera, negiranje je prošlosti prepune mržnje i nasilja prema Romima, Srbima i Židovima, kaže pučka pravobraniteljica Lora Vidović

Eqgehhjld5vtohcmsgzxrmugzu8

Lora Vidović

Pojave negiranja karaktera NDH i razmjera zločina ustaškog režima, isticanja simbola u javnom prostoru ili korištenje sintagmi kojima se prema njemu izražavaju simpatije, u hrvatskom su društvu toliko učestale da su gotovo prešutno prihvaćene, zaključak je analize pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

Direktno je prozvala vlast na kojoj je najveća odgovornost za poštivanje i primjenu Ustava te pridržavanje zakona kako bi se ‘stalo na put ponašanjima kojima se simbolički ili direktno podržava ili veliča NDH te negiraju ili umanjuju zločini koje je ona proizvela’.

Lora Vidović, koja je imenovana na tu funkciju još 2013. godine i bit pravobraniteljica do 2021., podsjetila je da je moderna Hrvatska nastala nasuprot proglašenju NDH i da je Hrvatski sabor Deklaracijom o antifašizmu 2005. godine potvrdio njenu antifašističku demokratsku utemeljenost. ‘Negiranje zločina počinjenih u NDH ili njihovih razmjera, negiranje je prošlosti prepune mržnje i nasilja prema Romima, Srbima, Židovima i političkim protivnicima ustaškog režima. Ono ohrabruje, a ponekad i jest, govor mržnje koji vodi ka diskriminaciji, pa i nasilju prema pripadnicima ovih skupina. Time se njeguje kontinuitet mržnje – i narušavaju vrijednosti jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava, na kojima počiva Ustav Republike Hrvatske’, piše u njenoj analizi objavljenoj pred skoru saborsku raspravu o interpelaciji zastupnika SDP-a iz travnja prošle godine o korištenju pozdrava ‘Za dom spremni’ čije će sazivanje podržati i zastupnici GLAS-a i IDS-a.

Pravobraniteljica kaže da su eksplicitni ustaški ili nacistički simboli, kao i oni koji asociraju na ustaški pokret, prisutni u javnom prostoru u Hrvatskoj. Tiskaju se knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emitiraju televizijske emisije u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH, čemu na svoj način pridonose i Katolička crkva i javni medij, što vlasti ignoriraju.

Podsjetila je na oslobađajuću presudu protiv Marka Perkovića Thompsona zbog izvikivanja ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ na koju se policija nije žalila, čime je onemogućila da stav iznese Visoki prekršajni sud zbog čega su od MUP-a i Ravnateljstva policije zatražili očitovanje. Uz to, Ministarstvo hrvatskih branitelja godinama financijski podupire više izrazito revizionistički nastrojenih udruga, među kojima i Udrugu Hrvatski domobran, koja izdaje istoimeni list, u kojemu se slavi ustaški pokret i NDH te negiraju razmjeri počinjenih zločina.

Istaknula je i sve brojnije pokušaje povijesnog revizionizma, posebno vezanog za relativiziranje stradanja u Jasenovcu. Povodom pritužbe građana zbog izjave Igora Vukića s tribine u ‘Privredniku’ kako u NDH nije bilo genocida nad Srbima, Ured pravobraniteljice obratio se DORH-u i dobio odgovor da nisu ostvareni elementi kažnjivih djela koji bi predstavljali osnovu za njihovo daljnje postupanje, bez pojašnjenja razloga.

‘Negiranja zločinačkog karaktera NDH i razmjera počinjenih zločina, uz eksplicitno propagiranje rasističkih i nacionalističkih ideja, a u pogledu Srba i još uvijek, od strane dijela društva, prisutnog nametanja kolektivne krivnje za Domovinski rat i zločine koji su u njemu počinjeni, čine veliku štetu društvu jer zasigurno povećavaju mržnju i narušavaju osjećaj sigurnosti pripadnika stradalih zajednica’, kaže Lora Vidović.

Analizu pravobraniteljice možete pročitati ovdje

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više