Novosti

Društvo

Vrtići nisu čuvališta

Izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju dodatno se obezvrjeđuju stručnost, znanje i kompetencije, sav trud i rad radnica u vrtićima, kaže Božica Žilić iz SOMK-a. Strukovne udruge i sindikati ujedinili su se u borbi protiv takvih izmjena

Large intrigator  peri%c4%86

Odgajateljice na nedavnom Noćnom maršu u Zagrebu (foto Luka Pešun)

Prošloga su tjedna u više od pedeset gradova diljem Hrvatske održana prosvjedna okupljanja radnica i radnika u dječjim vrtićima. Na dubrovačkim Pilama odgajateljice su istaknule kako najavljene izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju moraju biti zaustavljene. Iz centra Čakovca radnice su poručile kako ne dozvoljavaju ukidanje odredbi Državnog pedagoškog standarda (DPS). Sa zadarskog Narodnog trga orilo se kako ne smije doći do pogoršanja ionako teških uvjeta rada u kojima rade zaposleni u vrtićima. Labinske odgajateljice poručile su da ne žele vrtiće koji funkcioniraju kao "čuvališta", umjesto da su dio odgojno-obrazovnog procesa.

Protestne akcije diljem zemlje zajednički su organizirali udruga SIDRO, Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK), Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske (SOOH), Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD), Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske (SRPOOH) te strukovne udruge odgajatelja "Krijesnice" Čakovec, "Verižice" Dubrovnik, "Terina" Vukovar i Udruga odgajatelja dječjih vrtića Zagreb.

Najproblematičnijom točkom u prijedlogu izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju smatra se ona o ukidanju odredbi Državnog pedagoškog standarda. Sadržaj koji je dosad bio reguliran DPS-om trebao bi novim zakonom biti sveden na razinu pravilnika. Takva promjena omogućila bi ministru da odredi koliki će broj djece biti u grupama, odnosno, kako su protestnim akcijama poručile odgajateljice, "dijete će biti samo broj u pravilniku ministra".

Državni pedagoški standard propisuje koliko djece smije biti u vrtićkim grupama, koliko odgojiteljica mora biti uz djecu, koliko velike moraju biti sobe u kojima djeca borave, kakvo mora biti dvorište i sadrži još niz odredbi koje jamče siguran i kvalitetan boravak u vrtićima, a novim prijedlogom zakona ruši se velik dio pozitivnih standarda.

Točka prijepora je i odredba koja rješenje za trenutni manjak odgajateljica i odgajatelja vidi u prekvalifikaciji učitelja. Umjesto da se kreće u smjeru poboljšanja uvjeta rada u potplaćenoj i preopterećenoj profesiji, trenutni manjak radne snage planira se nadomjestiti povlačenjem učitelja u predškolski sustav.

- Protiv izmjena zakona su svi, sve strukovne udruge, svi sindikati koji organiziraju radnike i radnice u dječjim vrtićima, kao i akademska zajednica. Naše kritike utemeljene su na stručnim argumentima, koji svi redom ukazuju na štetnost ovog prijedloga koji će narušiti kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa i negativno utjecati na ionako otežane uvjete rada i slaba materijalna prava radnica i radnika u dječjim vrtićima - za Novosti govori Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK).

Iako su hrvatskim vlastima puna usta demografske obnove i brige za djecu, njihovi potezi svjedoče kako su im i djeca i radnice zadnje rupe na svirali. Već sada odgajateljice rade u uvjetima prenapučenosti vrtića, dok se u praksi često krše odredbe DPS-a, a takvo alarmantno gaženje radničkih prava sada bi se htjelo legalizirati – na štetu radnika i na štetu djece. Pritom valja još jednom podsjetiti kako u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja rade pretežno žene, odgajateljice, čistačice, kuharice, stručne suradnice.

- Za vrijeme pandemije se pokazalo da su vrtići i radnici i radnice koji u njima rade nezamjenjivi. Licemjerno je govoriti da su nam djeca na prvom mjestu, a one koji s njima rade stavljati na zadnje. SOMK je godinama ukazivao na izrazito loše uvjete rada u dječjim vrtićima i na nepoštivanje Državnog pedagoškog standarda. Ovakvim zakonom se dodatno obezvrjeđuju stručnost, znanje i kompetencije, sav trud i rad radnica u vrtićima - kaže Žilić.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju još uvijek nije bio na sjednici Vlade, što se mora dogoditi prije nego što ga uvrste na dnevni red Sabora na drugo čitanje. Informacija kada će se o tom prijedlogu zakona razgovarati na sjednici Vlade još uvijek nije javno objavljena, a strukovni sindikati i udruge u međuvremenu nastavljaju protestne akcije.

- Nećemo stati s našom borbom. Pripremamo veliki prosvjed u Zagrebu i u još pet gradova u Hrvatskoj, koji će se održati na dan čitanja prijedloga izmjena i dopuna zakona u Saboru. U međuvremenu se nadamo da ćemo dobiti službeni odgovor, odnosno da će nas predstavnici Vlade i/ili Ministarstva znanosti i obrazovanja pozvati na sastanak, no dosad nije bilo službene reakcije na naše aktivnosti - objašnjava naša sugovornica.

Žilić nam govori kako SOMK kolektivno pregovara u brojnim gradovima i općinama diljem zemlje, a i ranije su organizirali prosvjede i protestne akcije. Rezultat toga je brojno članstvo koje je već godinama u kontinuiranom rastu. Organiziraju se i povezuju sve više i druge udruge i sindikati iz područja predškolskog odgoja i obrazovanja.

- Zadnjih godina se po tom pitanju aktivirala i udruga SIDRO koja je također okupila velik broj zaposlenih u vrtićima. Ovo je sigurno prvi put da je došlo do ujedinjenja brojnih strukovnih udruga i svih sindikata, koji su se okupili oko zajedničkog cilja. Vjerujem da to otvara prostor za snažnije sindikalno djelovanje u budućnosti i da će ojačati poziciju radnica i radnika u dječjim vrtićima - zaključuje Žilić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više