Novosti

Politika

Vučić u Zagrebu: Hrabrost iz rukava

Međusobna podrška, pronalazak nestalih, rješavanje problema Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji te bogata gospodarska suradnja, samo su neka obećanja koja su Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović dali prvog dana njegovog posjeta Hrvatskoj

Mislim da smo za budućnost naših naroda uradili dobar posao, ocijenio je u ponedjeljak srpski predsjednik Aleksandar Vučić, tokom prvog dana posjeta Hrvatskoj. Vučiću je ovo prvi službeni posjet Zagrebu, gdje je došao na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, što je kod dijela javnosti izazvalo negativne reakcije. Zastave Republike Srbije postavljene su u zadnji čas, a srpskog su predsjednika, pod budnim okom policijskog osiguranja, u Zagrebu dočekali prosvjedi.

Kako su Novosti pisale, četiristotinjak prosvjednika, među kojima su se našla i barem trojica saborskih zastupnika, okupilo se na glavnom zagrebačkom trgu, a neki od njih u rukama su držali transparente s natpisima kao što su ‘Izdala si nas ti’, ‘Srpski četnici i hrvatski početnici’, ‘Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj’, ali i ‘Jasenovac – srpski mit’. U isto vrijeme, stotinjak metara dalje, pod prozorima Srpskog narodnog vijeća, omanja grupa predvođena notornim Draženom Kelemincem sipala je salve uvreda. Na obje lokacije brojni prosvjednici nosili su oznake HOS-a s ustaškim pozdravom ‘Za dom – spremni’.

Za to se vrijeme na Pantovčaku vodio razgovor, koji je zbog brojnih otvorenih pitanja trajao duže od predviđenog vremena. Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović složili su se o važnosti pitanja nestalih, pitanja nacionalnih manjina, kao i političke i ekonomske suradnje, kako hrvatsko-srpske, tako i regionalne.

- Razgovarali smo o položaju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. Iskorak i ono o čemu smo se dogovorili i prije susreta je da u službena državna izaslanstva uključimo predstavnike udruga nestalih i nacionalnih manjina, kako bismo na taj način pokazali ne samo poštovanje prema njima, nego i odlučnost o položaju manjina – rekla je Grabar-Kitarović nakon sastanka te zahvalila Vučiću ‘za konkretne poteze u poboljšanju materijalnog položaja Hrvata u Vojvodini i cijeloj Srbiji’.

- Mi se u Srbiji želimo ponositi rešavanjem problema hrvatske nacionalne manjine. Uložit ćemo i u izgradnju sakralnih objekata za hrvatsku nacionalnu manjinu. Mi sa tim nemamo nikakav problem. Nadamo se i očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima u Hrvatskoj da mogu i da se smiju izjašnjavati kao Srbi i da čuvaju svoje srpsko ime i prezime. Verujem da će nakon ovog sastanka poboljšanje srpskog naroda biti na dnevnom redu i da će biti mnogo toga učinjeno - rekao je Vučić.

Na razgovoru je bilo riječi i o pravosudnim pitanjima, kao i o pitanju granice na Dunavu. Dvije zemlje pokušat će to riješiti bilateralnim putem, a ako ne bude uspjeha, ide se na arbitražu, složni su predsjednici.

- Spremni smo na političku, tehničku i svaku drugu pomoć koju možemo pružiti Srbiji na putu u Evropsku uniju. Jedan od projekata koje predlažemo je da se ubrza obnova željezničke pruge od Zagreba, Vinkovaca, Tovarnika, Šida do Beograda. Ako to ne napravimo, promet će zaobići Republiku Hrvatsku – rekla je Grabar-Kitarović.

Dvoje predsjednika složili su se i oko brojnih pitanja vezanih za nestale u ratu 1990-ih, a tom je prilikom Vučić najavio da će primiti predstavnike udruga nestalih.

- Nešto smo malo rešili i uspjeli smo naći podatke za nekoliko nestalih osoba i nadam se da će to pitanje biti rešeno. Trebamo vidjeti šta je to šta možemo pronaći u arhivima da se ta pitanja otklone i reše – rekao je Vučić koji je u Hrvatsku donio 134 matične knjige s prostora općine Dvor koje su nakon Oluje završile u Srbiji.

Nakon pitanja novinara, predsjednici Srbije i Hrvatske osvrnuli su se na današnje prosvjede. Tom je prilikom Grabar-Kitarović, koja je za sutra najavila dolazak na Veliku skupštinu Srpskog narodnog vijeća, osudila vrijeđanje i govor mržnje.

- Ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra diktiraju politiku. Politiku, međudržavne odnose trebamo diktirati mi, državnici i ogromna većina naših građana koja podržava posjet predsjednika Vučića Hrvatskoj – rekla je ona i dodala kako nije normalno da Srbi u Hrvatskoj čekaju struju kao i da je ‘nedopustivo da u 21. stoljeću ima ljudi koji su bez struje i vode’.

Vučić se na Markovom trgu sastao s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem, koji je nakon radnog ručka na Twitteru napisao da je sa srpskim predsjednikom razgovarao o svim otvorenim pitanjima: nestalima, granici, pravosudnoj suradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji te gospodarskoj suradnji, europskom kontekstu i odnosima u jugoistočnoj Evropi.

Dogovoreno je da se do kraja marta sastane međudržavna komisija za granice i počnu razgovori o bilateralnom ugovoru o krivičnom gonjenju i kažnjavanju ratnih zločina. Plenković je uvjeravao gosta i da vlada angažirano radi na poboljšanju životnih uslova, pa tako i na rješavanju pitanja dovršetka elektrifikacije u onim naseljima gdje žive Srbi, nakon čega je izrazio očekivanje da će i Hrvatima u Srbiji biti zajamčena sva prava koja proizlaze iz bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti manjina.

Vučić i Grabar-Kitarović učestvovali su i na privrednom forumu koji su organizirali Privredna komora Srbije i Hrvatska gospodarska komora, uz prisustvo više desetaka privrednika obje zemlje. Sastanak je protekao u svjetlu činjenice da je lanjska robna razmjena između Hrvatske i Srbije iznosila 1,027 milijardi eura, što je povećanje za 14,2 posto u odnosu na 2016. godinu. Ipak, odgovarajući na tužbe srpskih biznismena da im se otežavaju investicije u Hrvatsku, Vučić im je poručio da dođu u Hrvatsku i bore se, a hrvatskim da su dobrodošli u Srbiju. Grabar-Kitarović je sa svoje strane naglasila predanost hrvatske države u izgradnji konstruktivnih odnosa, kao i da Hrvatska za turiste iz Srbije postaje važno odredište.

U prostorima Srpske pravoslavne gimnazije, gdje je predstavljen projekt ‘Budućnost Srba u Hrvatskoj’, dvoje predsjednika sastalo se i s polaznicima Političke akademije SNV-a. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije tom je prilikom izrazio je zahvalnost predsjednici Grabar-Kitarović na hrabrom pozivu i predsjedniku Vučiću na hrabrom dolasku, naglasivši da se tu radi o hrabrom koraku i pozivu na mir.

- Gledajući sva zbivanja danas moram reći da sam prije svega oduševljen vašim raspoloženjima i riječima koje ste oboje uputili hrvatskoj javnosti, a to su prije svega riječi odgovornosti i brige za normalne odnose između Srba i Hrvata, ovdje i svugdje - rekao je mitropolit Porfirije.

O projektu i Akademiji govorio je predsjednik njenog Savjeta, sveučilišni profesor Dejan Jović, ističući da se projekt bazira na prepoznavanju najvažnijih problema s kojima se suočavaju Srbi u Hrvatskoj, prvenstveno mladi, i tome kakva će biti budućnost srpske zajednice za deset godina. Prvi dan boravka u Zagrebu Vučić je zaključio razgovorom s kardinalom Josipom Bozanićem. Tom je prilikom istaknuo da Katolička crkva u Hrvatskoj može da pomogne u zbližavanju dva naroda i dviju zemalja te da se nada da će se u budućnosti ‘više govoriti o onome što nas spaja, a ne o onome što nas razdvaja’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više