Novosti

Društvo

Wolt ne želi prihvatiti niti jedan naš prijedlog

Ne želimo se prepucavati putem medija, ali smo prisiljeni zbog laži koje Wolt plasira u javnost. Želimo se vratiti za pregovarački stol, želimo da se suradnja između dostavljača i platforme digne na pravu partnersku razinu, poručuju iz Inicijative zajednice Wolt dostavljača

Large wolt1

Odgovor Wolta Novom sindikatu

Kako tvrde iz Inicijative zajednice Wolt dostavljača, u reagiranju Wolt platforme objavljenom u prošlom broju Novosti na članak koji je pod naslovom "Radnički rewolt" izašao 12. svibnja iznesene su brojne netočne tvrdnje. Stoga su zatražili objavu demantija, koji u nastavku donosimo u cijelosti, a dokaze koji potkrepljuju njihove tvrdnje dostavili su i našoj redakciji.

Wolt platforma određuje cijenu rada i time je prikriveni poslodavac, a skriva se iza posredničkih tvrtki, takozvanih agregatora. Platforma određuje cijenu svake dostave, dok agregator od sume koju dostavljač zaradi uzima određeni postotak za posredničke usluge. Dakle cijena rada je određena isključivo od strane Wolt platforme, a ukupna zarada dostavljača umanjuje se za postotak (proviziju) koju određuje agregator.

Wolt platforma pokazala je da ju ne zanima razgovor sa sindikatima. Sindikat je zatražio sastanak u vezi uvođenja izračuna po cestovnoj liniji (koji nam je i bio obećan na sastanku nakon prvog prosvjeda) i platforma je taj sastanak odbila. Prilažemo korespondenciju Novog sindikata i Wolta.

Neistina je da je Wolt jedina platforma na kojoj se dostavljači mogu uključiti i isključiti kada žele. Na jednaki način radi i Bolt food platforma. Jedino se na Glovo platformi moraju rezervirati radni sati i odraditi ti sati koje ste rezervirali.

Wolt kaže da pozdravlja okupljanje inicijativa s kojima može voditi konstruktivan razgovor. Konstruktivan razgovor s njima se ne može voditi jer Wolt ne želi prihvatiti ni razmotriti niti jedan prijedlog od strane naše inicijative. Na jedinom razgovoru koji smo imali s njima prema nama su se ponijeli izuzetno podcjenjivački. Osim toga, ne žele razgovarati s dostavljačima bez prisustva agregatora, koji na jedinom održanom sastanku nisu rekli niti jednu riječ.

Laž je da svaki partner dostavljač dobiva nekoliko upozorenja prije isključenja s platforme. Naš kolega Osman Škaljo nije dobio niti jedno upozorenje. Molimo Wolt da pokaže ta upozorenja. Osim toga, Škaljo je od svog agregatora dobio jedno obrazloženje zašto je isključen, a kad je osobno došao u Wolt ured, dobio je sasvim drugo objašnjenje od strane Lucije Grubišić, voditeljice operativnog tima Wolta.

Obavijest o isključenju Osmana Škalje s platforme

Obavijest o isključenju Osmana Škalje s platforme

S druge strane imamo primjer puno težih riječi od strane dostavljača prema kolegama neistomišljenicima, poput kolege Kristijana Lazića koji je javno na Facebooku vrijeđao kolege koji sudjeluju u prosvjedima i neke koje su pogriješili u poslu. Unatoč tome što je to napisao javno, za razliku od Škalje koji je to napisao u zatvorenoj WhatsApp grupi, nije podvrgnut nikakvim sankcijama.

Što se tiče isključenja korisničke podrške partner dostavljačima, problem je što je bez korisničke podrške gotovo nemoguće raditi. Naš kolega Nader Wahesh već 10 mjeseci nema pristup podršci i rad mu je jako otežan. Kad mu treba podrška zbog nekog problema s dostavom, mora moliti kolege dostavljače da kontaktiraju podršku u njegovo ime i moliti da mu se netko iz podrške javi. Zbog toga gubi puno vremena, a nama dostavljačima je vrijeme ekvivalent zarađenom novcu. Razlog zbog kojeg mu je isključena podrška je bizaran. Prilažemo fotku prepiske s podrškom zbog koje je isključen.

Što se tiče netransparentnosti obračuna cestovne linije, kolega Mladen Barjak je u razgovoru s novinarkom Novosti Ivanom Perić napomenuo da dostavljači ne znaju po kojim se parametrima izračunava cijena dostave, samo dobiju cijenu za određenu dostavu koju mogu ili ne moraju prihvatiti. Ne znamo koliko je start, ne znamo koliko "košta" kilometar, kolika je naknada za čekanje, naknada za tešku narudžbu. Cijene dostave budu vrlo neujednačene, ponekad i bizarno besmislene. Izračun po zračnoj liniji je bio transparentan i nije bio podložan manipulaciji. Sad algoritam može izbaciti bilo koju cijenu bez da dostavljač može provjeriti je li ispravno obračunata, a često se događa da nije ispravno izračunata. Naime, događa se da sustav ne uračuna naknadu za tešku narudžbu pa moramo putem maila moliti da nam se dodijeli ta naknada. Osim toga, te naknade variraju pa nekad za 20 kg tešku narudžbu dobijete 1 euro, a ponekad za 15 kg 1,5 eura. Dostavljači primjećuju i krađu kilometara, tj. u aplikaciji su navedeni podaci o kilometrima uračunatim u cijeni dostave manjima od stvarno prijeđenih kilometara. Žalili smo se putem maila i često su nam dodavali novac za te neuračunate kilometre, međutim gotovo je nemoguće pratiti je li ispravno računata duljina svake dostave. A to i ne bi trebao biti naš posao pa smo odustali od toga.

Nema jasnog pravilnika o dodjeljivanju naknada. Tražili smo jasan pravilnik sa svim parametrima koji su uključeni u cijenu dostave, a Wolt nam ga ne želi dati uz bizarno obrazloženje. Prilažemo dokaz o netransparentnosti, tj. kako izgleda obračun cijene dostave u Woltu i kako to izgleda kad je transparentno kao u Glovu.

Neistina je i tvrdnja Wolta da je omjer domaćih i stranih dostavljača 90:10. Nemamo točan podatak o omjeru, ali i površnom promatraču je jasno da je otprilike 50:50. Svi mi dostavljači svakodnevno naletimo na korisnike koji su oduševljeni i iznenađeni kad im dođe dostavljač koji priča hrvatski jezik. Osim toga, strani radnici su obespravljeni, mnogi žive u neprikladnim uvjetima za život, rade po 10-12 sati dnevno, oduzimaju im se putovnice, a tvrtke posrednici (agregatori) im uzimaju i do 70 posto zarađenog novca. Wolt je itekako upoznat s odnosom posredničkih tvrtki prema stranim radnicima, što znači da Wolt podržava takav robovlasnički sustav i vjerojatno i sam ima koristi od toga.

Laž je i da je Wolt povećao cijenu dostave. Uvođenjem izračuna cestovnom linijom prosječna cijena dostave pala je sa 2,8 eura na 2,5 eura. Ta razlika se može kompenzirati s mjesečnim bonusom kojeg je Wolt uveo zadnja dva mjeseca i za koji nemamo garanciju da će se i dalje objavljivati. Taj mjesečni bonus mogu ostvariti samo dostavljači koji dostavljaju u punom radnom vremenu. Part tajmeri ne mogu dosegnuti taj bonus i njima je zarada pala za 10 do 15 posto.

Kad je riječ o povećanjima koje Wolt spominje, i ona su netransparentna. Prije, kad su bila istaknuta povećanja, točno je pisalo kolika će povećanja biti. Start je bio uvećan za točno određen iznos. Sad nam povećanja iznose DO određenog postotka. Dakle povećanje bude npr. DO 20 posto, što znači da ono može, a nerijetko tako i bude, biti 1 posto ili ga uopće nema. Obećanjem povećanja cijena dostave izmami se dostavljače na cestu, a onda kad bude dovoljno aktivnih dostavljača na terenu, povećanje se jednostavno smanji. Dakle, prije uvođenja izračuna cestovne linije povećanje je bilo npr. za dvije kune od 12 do 15 h. I to povećanje je stvarno bilo za 2 kn po dostavi. Sad je to povećanje DO 20 posto i varira u rasponu od 1 do 20 posto. Najgore je što uopće ne možemo odrediti to povećanje jer ne postoji osnovica po kojoj se to povećanje računa.

Ovim putem poručujemo Woltu da se ne želimo prepucavati putem medija, ali smo prisiljeni zbog laži koje Wolt plasira u javnost. Želimo se vratiti za pregovarački stol, želimo da se suradnja između dostavljača i platforme digne na pravu partnersku razinu, a ne da bude jednostrana kao do sada.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više