>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše G.P.

Zastupnik Bundestaga posjetio SNV

Srpsko narodno vijeće posjetio je Hartmut Koschyk, zastupnik u Bundestagu i povjerenik njemačke vlade za pitanja etničkih manjina.  

Koschyka su interesirale brojna društvene teme, no prvenstveno sadašnji položaj Srba u Republici Hrvatskoj. Primio ga je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, i informirao ga o stanju srpske zajednice.

Pupovac je istaknuo da se položaj Srba znatno pogoršao nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju te da su kriteriji za primanje ispunjeni tek formalno. Niz pokazatelja, poput participacije u javnim poslovima, povratka izbjeglica i kažnjavanje ratnih zločina te radikaliziranje javne atmosfere, govore da su njihove zebnje sasvim opravdane a položaj više nego nezadovoljavajući.   

Njemačka je vlada izuzetno zainteresirana za stabilnost i razvoj Hrvatske i zemalja u regiji, a poboljšanje položaja manjina, Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, vidi kao preduvjete približavanja tih zemalja i smirivanja tenzija. Koschyk je naglasio da Njemačka osjeća obavezu da pomogne takve procese.

1/1