Novosti

Društvo

Zbog prijetnje novinaru osuđen uvjetno na šest mjeseci zatvora

Ispod teksta "Nedime Sejdinoviću, toliko nesnosno provociraš običan svet da, ako ti neko izvuče uši, ne čudi se. Ne odobravamo nikako, ali ne bi ni digli glas. Takav hohštapler i bitanga nije viđena čak ni na platnom spisku. Nedim je predsednik NDNV, muslimanski ekstremista i srbomrzac", Boško Žeželj je napisao "Streljati!" i dobio uvjetno šest mjeseci zatvora

Large nedim

Nedim Sejdinović (foto N1)

Novinar Nedim Sjedinović potvrdio je FoNetu da je Viši sud u Beogradu prihvatio sporazum o priznanju krivičnog djela kojim je Beograđanin Boško Žeželj osuđen uvjetno na šest mjeseci zatvora zbog prijetnje koju mu je uputio.

U presudi, u koju je FoNet imao uvid, navodi se da je Žeželj u martu 2019. godine ugrozio sigurnost Sejdinovića tako što je ostavio komentar na tekst koji je objavljen na Facebook grupi "Srbija Naša zemlja". Žeželj je napisao "Streljati!" ispod teksta sljedećeg sadržaja: "Nedime Sejdinoviću, toliko nesnosno provociraš običan svet da, ako ti neko izvuče uši, ne čudi se. Ne odobravamo nikako, ali ne bi ni digli glas. Takav hohštapler i bitanga nije viđena čak ni na platnom spisku. Nedim je predsednik NDNV, muslimanski ekstremista i srbomrzac".

Kazna zatvora od šest mjeseci neće biti izvršena, ukoliko okrivljeni u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

"U jednom periodu sam dobijao pretnje skoro na svakodnevnom nivou, a ponekad su stizale u kamarama. Podneo sam brojne krivične prijave, ne bih mogao ni da ih prebrojim, a ovo je prva presuda o kojoj sam obavešten, ako se ne računa da sam s vremena na vreme dobijao informacije o odbačaju pojedinih krivičnih prijava", rekao je Sejdinović.

Navodi da ne može da kaže da je zadovoljan, jer su u pitanju sankcije za samo jednu u moru prijetnji.

"Sa druge strane, smatram da je važno da se ovakve presude donose, da se javnost upozna sa njima, da se ipak pošalje nekakva bar uslovna poruka da novinarima, kao ni bilo kome drugome, nije dozvoljeno pretiti", naglasio je Sejdinović.

I u Hrvatskoj je bilo slučajeva sličnih presuda zbog prijetnji novinarima. Stanko Matešić iz Zadra, osuđen je na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog prijetnje novinaru Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr Ivici Nevešćaninu. Matešić je proglašen krivim zato što je u cilju da novinara ustraši komentirao njegov tekst ovim riječima: "Zapaliti vas triba sve skupa sa vašim studijom, mrtvu vam majku jebem!, čovik umre i vi umisto da pokažete poštovanje i izrazite iskrenu sućut obitelji i njegovim vi izbacite ovakav članak sa cilom biografijom, jel vas iti malo sram!? Ako ima boga a virujen da ima ovu šugu što se krije iza ovog članka želim da mu karma odradi tamo di ga najviše boli!!!".

Zbog prijetnji novinaru Vojislavu Mazzoccu na istu kaznu osuđen je Branimir Maltež. On je sa svog profila nazvanog "Branimir Mladi" napisao "Jel vi znate za koga radite … vi ste na tjeralici, vi novinari indexa, bando šta ćete cviliti, CVILITI I TO ONE PARTIZANSKE TIFUSARKE“, dodavši još Mazzoccu: „NEMOGU KOMENTIRATI NA TVOM ZIDU, PA ĆU ODE, A TI MOLIN TE PROSLIJEDI NA SVOJ ZID… Vi bando jugoslavensko-partizanska tifusarska-završit cemo posao naših oceva i didova, nemojte to zaboraviti —-ZDS—-."

Jedan od poznatijih slučajeva je i onaj Ivana Đakića, sina HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića. On je prije dvije godine nepravomoćno proglašen krivim i dobio 7 mjeseci za prijetnje novinaru Ivanu Žadi i 8 zbog mjeseci širenja netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti.

Prijave i sudske odluke zbog nedavnih prijetnji kolumnisti Borisu Dežuloviću još se čekaju…

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više