Novosti

Kultura

Zlatko Paković gostuje u Zagrebu

Beogradski dramatičar i redatelj Zlatko Paković, gostuje 26. i 27. lipnja u zagrebačkoj MaMi, u Preradovićevoj 18, povodom svoje nove drame "Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom"

Large zlatko pakovic

(foto MaMa)

Zlatko Paković, beogradski dramatičar i redatelj, gostuje 26. i 27. lipnja u Multimedijalnom institutu MaMa, u Preradovićevoj 18 u Zagrebu, povodom svoje nove drame "Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom" u izdanju Multimedijalnog instituta.

Drama "Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom", ili kako je autor Zlatko Paković naziva "mirakul u dvije verzije" kazališnim jezikom i sredstvima govori o suvremenoj Crkvi, na razmeđi dogmatskog klerikalizma i emancipatornog otvaranja Crkve.

U ponedjeljak, 26. lipnja, u 20 sati, Srđan Sandić će razgovarati sa Zlatkom Pakovićem o njegovoj poetici, strastima i sukobima. Idućeg dana, 27. lipnja u 20 sati, uz sudjelovanje Tomislava Brleka bit će riječi o Pieru Paolu Pasoliniju povodom lanjske stogodišnjice Pasolinijevog rođenja koja je bila povod za Pakovićev komad o Pasoliniju u Podgorici, te objavljivanje par Pasolinijevih djela u prijevodu.

Teatarski rad Zlatka Pakovića već duže vrijeme zauzima jedinstveno mjesto na domaćoj kazališnoj sceni, i nema sredine gdje nije izazvao jake reakcije svojim autorskim projektima.

Podsjetimo, o njemu je Viktor Ivančić napisao: "Paković funkcionira kao svojevrsni stroj za mljevenje laži. Rijetka je to stvaralačka mašina. Putuje od jedne do druge mitske tvorevine, od kulta do kulta, od zlodjela do zlodjela, odlučan da, koliko god je to u njegovoj moći, dokrajči obmane, skrši iluzije ili položi paklene naprave pod najstrože čuvane tabue."

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više