Novosti

Društvo

Zovko – prioritet javnog servisa

Uprava HRT-a više se angažirala oko isljeđivanja predsjednika HND-a Hrvoja Zovka s kojim se politički ne slaže, nego oko svih ostalih problema

Large hrvoje zovko luka stanzl

Opet otkaz - Hrvoje Zovko (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Hrvatska radiotelevizija odlučila je stati na kraj seriji slučajeva seksualnog uznemiravanja koji u posljednje vrijeme naročito intenzivno tresu Prisavlje. No, kao što se i moglo očekivati, to neće provesti s obzirom na optužbe kojima se za navedena zlodjela tereti Mislava Stipića, ravnatelja Poslovanja HRT-a. Njega su prijavile već najmanje dvije novinarke tog medija, kao što je izvještavao Nacional, ali se pokazalo da prisavsku upravu više tište neki drugi odnosi.

Dok završavamo ovaj broj Novosti, u javnost već curi vijest da HRT ponovno daje otkaz novinaru Hrvoju Zovku, predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva. Jednom su već probali, kad ga je urednica informative HTV-a Katarina Periša Čakarun optužila za fizički nasrtaj; ne seksualnog, nego općenasilnog tipa. Sud je tad naložio vraćanje Zovka na posao jer nije dokazano da je bio prijeteće agresivan, ali za sve postoji i druga mogućnost, pa se ovih dana pojavila nova prijava protiv njega. I to od zasad neimenovane kolegice, za ispad sličan opisanom, a koji se prema njezinom iskazu zbio prije tri godine, te ranije nije bio ni spominjan niti bilo kako procesuiran.

Upada pritom u oko da se uprava HRT-a više angažirala oko isljeđivanja Zovka s kojim se inače politički ne slaže, nego oko svih ostalih usporedivih problema, naročito u vezi sa Stipićem. Potonjeg je glavni ravnatelj Kazimir Bačić ovim povodom istretirao sasvim blago i površno, bez ikakve primjerene istrage i daljnje prijave, dok je zbog Hrvoja Zovka uznastojao na noge dignuti i saborski Odbor za medije. Štoviše, prije nekoliko dana je tamo usput okrivio i Sindikat novinara Hrvatske zbog tobožnjeg nepružanja pomoći Zovkovoj posljednjoj navodnoj žrtvi.

Predsjednica SNH-a Maja Sever smatra da svi ti slučajevi pokazuju da sam postupak prijave uznemiravanja i zaštite prijaviteljica na HRT-u ne funkcionira.

- Zaposlenici očito nemaju povjerenja u rješenje koje kao dobro predstavlja glavni ravnatelj. On, naime, odbija osnivanje neovisnog povjerenstva tvrdeći da je sustav povjerenika zaštite radnika dobar i u skladu sa zakonom, a onda ni sam ne uputi prijavitelje na taj sustav, već sam provodi istragu i ispituje svjedoke i donosi odluku. Onako usput, diskreditira rad sindikata izjavom da je sindikalna povjerenica uskratila pomoć. Danima pokušavam doći do informacije na temelju čega iznosi te optužbe, svako jutro zatražim e-mailom sastanak s glavnim ravnateljem kako bih dobila priliku demantirati optužbe protiv SNH-a. Još mi nije odgovorio - kaže Sever.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više