Novosti

Kronika

Aмбaсaдoр нa Koрдуну

Aмбaсaдoр Рeпубликe Kaзaхстaн Toлeжaн Бaрлибajeв рaзгoвaрao je у Вojнићу o успoстaвљaњe бoљe eкoнoмскe сaрaдњe с дoжупaнoм Kaрлoвaчкe жупaниje Mиркoм Maртинoвићeм и нaчeлникoм oпћинe Нeбojшoм Aндрићeм

Large 10

Ambasador Kazahstana u Hrvatskoj Toležan Barlibajev posjetio je prošlog tjedna Vojnić. S ambasadorom je bio i Andrija Karafilipović, glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva. Primili su ih dožupan Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine Mirko Martinović, predstavnici Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva za Karlovačku županiju iz Vojnića te domaćin, načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić.

- Tema sastanka je bila uspostavljanje boljih prijateljskih, ekonomskih i kulturnih odnosa i saradnje. Ambasador Barlibajev govorio je o geografskoj slici područja te o prirodnim bogatstvima, nafti, željeznoj rudači, poljoprivredi, stočarstvu, ribarstvu i drugima - kazao je Novostima dožupan Martinović. Načelnik Andrić je upoznao goste s gospodarstveno-poljoprivrednim potencijalima općine Vojnić, dok je Martinović dao kratak presjek stanja gospodarstva, poljoprivrede, turizma te prirodnih potencijala.

Zaključeno je da postoje interes obje strane i mogućnost saradnje između privrednika Kazahstana i Karlovačke županije. Načelnik Andrić je napomenuo da je već preko Hrvatske zajednice općina RH pokrenuta inicijativa da se posjeti Republika Kazahstan, dok je Martinović predložio da se obavezno u eventualne buduće razgovore o saradnji uključi i Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Karlovac. Predstavnici Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva za Karlovačku županiju iz Vojnića su istakli potrebu i mogućnosti kulturne saradnje te upoznavanje sa običajima naroda obje države.

Delegacije kazahstanske ambasade, općine Vojnić i Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva za Karlovačku županiju iz Vojnića su položile vijence i cvijeće na spomenik narodnim herojima Dušanu Vergašu i Milisavu Dakiću u centralnom parku. Ambasador i načelnik Andrić su poslije sastanka posadili drvo prijateljstva. Učesnici su posjetili proizvodni pogon DV Reuzabl u obližnjem naselju Kupljensko, koji zapošljava 70-tak stanovnika općine Vojnić, a bavi se proizvodnjom ambalaže od plastike.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više