Novosti

Kronika

Kako dalje i bolje

Prosvjeta i vijeća trebaju okupljati sve napredne organizacije civilnog društva, rečeno je na tribini o položaju i budućnosti organizacija civilnog društva na području Karlovačke županije

Large 6

Dio sudionika u raspravi

U dvije male prostorije karlovačkog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, prošlog petka održana je tribina o položaju i budućnosti organizacija civilnog društva na području Karlovačke županije. Pozivu se odazvalo skoro dvadesetak predstavnika pododbora Prosvjete, srpskih vijeća, dožupan Mirko Martinović, predstavnici antifašista, Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva za Karlovačku županiju iz Vojnića te udruženja Kordunašica iz Veljuna, pa je u prostorijama bila nepotrebna gužva jer je iz gotovo svih organizacija došlo više ljudi.

- Želja nam je da se što bolje upoznamo i da dogovorimo buduću saradnju. Svaka organizacija ima svoje specifičnosti i svoje probleme. Tako antifašisti nemaju prostor i opremu za rad, nemaju mladih ni novaca, a neviđena revizija historije je na djelu. Prosvjeta i naša manjinska vijeća trebaju oko sebe okupljati sve napredne organizacije civilnog društva. Želimo saznati kakva nam je budućnost i kako okupiti mlade. Ako se jednog dana, kada nas više ne bude, sve ove organizacije ugase, onda sve ono što radimo sada nema svrhe - rekao je u uvodu prof. Dragan Grubješić, voditelj Književno-literarne sekcije u karlovačkoj Prosvjeti. Svoja iskustva u radu udruženja Kordunašica je iznijela Tatjana Vujičić Vlačić.

- Treba koristiti vlastite resurse, znanja i kontakte. Ne smije postojati izlika: ne mogu, neću i ne želim. Pozitivnim stavom mijenja se sadašnji trenutak, novim idejama dolazimo do novih saradnika. Treba biti uporan, sarađivati sa što više lokalnih institucija - kazala je Vujičić-Vlačić.

Predsjednik antifašista prof. Miroslav Delić je govorio o ovogodišnjem obilježavanju 80. godišnjice dizanja ustanka. Dožupan Mirko Martinović je predložio da sve ove organizacije idu sa zajedničkim programima i da se javljaju na sve konkurse za organizacije civilnog društva koje raspisuju Županija, gradovi i općine. Potpredsjednik VSNM-a Grada Karlovca Dušan Jerosimić upoznao je prisutne s izmjenama u Poslovniku rada Gradskog vijeća Grada Karlovca kojima je predstavnicima nacionalnih zajednica omogućeno prisustvovanje sjednicama. Predsjednik Prosvjete Milan Lapčić se založio za bolju saradnju među ovim organizacijama, istaknuvši da se općenito pripadnici srpske zajednice, lijevih i organizacija civilnog društva u Hrvatskoj slabo međusobno poznaju što valja popraviti.

Tatjana Vujičić Vlačić obavijestila je prisutne da će uskoro u partizanskoj bolnici na Petrovoj gori biti postavljen reljef s likom liječnice Marije Šlezinger. Također će biti postavljena nova spomen-ploča na spomenik ubijenima Đurđevdan 1941. godine, uoči komemoracije na Veljunu i 80. godišnjice stradanja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više