Novosti

Društvo

Бaрaњци нa Нoвoсaдскoм сajму

СKУД "Joвaн Лaзић из Бeлoг Maнaстирa и "Суљoшaнкe" из Kнeжeвих Винoгрaдa нaступили су нa "Сajму зaвичaja – зaвичaj крoз приврeду, туризaм и културу" у глaвнoм грaду Вojвoдинe, гдje су прeдстaвили рaзличитe бaрaњскe нoшњe и прeзeнтирaли бoгaтствo бaрaњскe гaстрoнoмиje

Large baranjci

U Hali "Master" Novosadskog sajma održana je već četvrti put velika manifestacija čiji puni naziv glasi: "Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu". Na njoj se, u organizaciji pokrajinskog Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, na preko 80 štandova, predstavilo 120 izlagača i preko 30 kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske s preko 500 izvođača i uz nekoliko hiljada posjetilaca.

Njima se u zvaničnom dijelu programa obratio direktor Fonda Aleksandar Đedovac, a na otvaranju su bile i brojne delegacije i zvaničnici, među njima i novosadski gradonačelnik Milan Đurić i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj Aleksandar Sofić.

Na poziv Baranjaca iz Novog Sada, belomanastirski SKUD "Jovan Lazić", pod vodstvom predsjednice dr. Svetlane Pešić, treći put je bio učesnik te manifestacije. Na put je krenulo osam članova SKUD-a, koji su na "Sajmu zavičaja" predstavili različite baranjske nošnje. Pridružile su im se i članice grupe žena "Suljošanke" iz Kneževih Vinograda, koje su pripremile različite delicije i prezentirale bogatstvo ne samo baranjske gastronomije, već i tradicije, izlažući npr. "čaršape", peškire i "stoljnjake".

Bilo je tu domaće rakije i vina, a najtraženije je bilo jelo koje baranjski Srbi nazivaju "s mastom leba": šnita "leba" premazana mašću i začinjena solju i alevom paprikom, koja je mnoge posjetioce podsjetila na djetinjstvo i neka prošla vremena. "Suljošanke" i SKUD-ovci imali su i zajednički ručak, a nakon završetka manifestacije prošetali su se i znamenitom novosadskom Zmaj Jovinom ulicom, od centralnog gradskog Trga slobode do Vladičanskog dvora, pred kojim se uzdiže spomenik čuvenom pjesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više