Novosti

Kronika

Biciklima do korisnika

Nastavlja se projekat ‘Zaželi’ u opštini Erdut: 25 žena koje brinu o 128 korisnika, starih i nemoćnih osoba, dobile su prevozna sredstva za lakše obavljanje posla

Kroz projekat ‘Zaželi i (p)ostani zaposlena žena’ u opštini Erdut je zaposleno 25 žena koje brinu o 128 korisnika, starih i nemoćnih osoba. Svaka od njih obilazi od četiri do šest domaćinstava, dva do tri puta nedeljno.

- Ovo jedan od nalepših projekata koji se provodi na području opštine Erdut jer se radi o ženama koje imaju niži stepen obrazovanja, u dobi preko 50 godina, za koje ovo zaposlenje život znači. A i meni je jedan od najdražih jer kad nekog zaposlite kroz projekat, onda ste učinili nešto konkretno za zajednicu. Ovim ženama, ali i korisnicima, omogućili smo da barem te dve godine žive normalno - kaže Bojana Orsić, direktorica Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut i autorka projekta vrednog 3,4 miliona kuna.

- Žene rade na poslovima dostave lekova, namirnica i pospremanja. Za one stare koji su nepokretni ili teže pokretni čak kuvaju i uređuju okućnice. Počele su da rade 16. aprila i mi smo do sada zadovoljni - pojašnjava Bojana Orsić.

Projektom su zadovoljne i zaposlene žene. Savki Rakin iz Bijelog Brda će dve godine radnog staža pomoći da stekne uslove za penziju.

- Zahvalna sam Opštini Erdut što mi je omogućila ovaj posao. Imam 14 godina radnog staža i fali mi godina dana do penzije. Ovo mi je dobro došlo - kaže ova 61-godišnjakinja.

- To su sve stari ljudi koji žele pre svega da se druže i drago im je kad čuju lepu reč. Naravno, tu smo da im skuvamo, operemo i počistimo šta treba. Radim sve što bih radila kod kuće. Nije teško i jako sam zadovoljna - dodaje Savka.

Božica Novak iz Aljmaša kaže kako joj je posao dobrodošao jer njena tročlana porodica živi od jedne plate.

- Već 12 godina sam samohrani roditelj. Radila sam u javnim radovima par puta po tri meseca, ali ovo mi puno znači, ipak je to neka sigurnost za naredne dve godine. Bake su zadovoljne, vole da im neko dođe pogotovo što puno njih ne može otići do sela da kupe šta im treba. I za njih je to jedna sigurnost jer znaju da će ih neko obići. Koliko znači njima, toliko znači i nama - priča Jelica Vidić iz Dalja, a Slobodanka Bojanić iz Bijelog Brda dodaje kako je ‘u današnje vreme imati siguran posao i redovnu platu velika stvar’.

Kako bi im se olakšao rad i obilazak korisnika, u sklopu projekta nabavljeni su i bicikli. Žene su dobile letnje majice, a do jeseni će im kroz projekat biti osigurane kabanice.

- Ovaj projekat, kako smo najavljivali na početku, stvarno ima dobar odjek. Povratne informacije sa terena kažu da su korisnici zadovoljni. Mislim da je to bio pun pogodak - zaključuje načelnik opštine Jugoslav Vesić, zahvalivši Ministarstvu rada i partnerima na projektu, Centru za socijalnu skrb i Zavodu za zapošljavanje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više