Novosti

Društvo

Buča

Znamo iz ovdašnjeg iskustva: bit će ratnih zločina, bit će i propagande, bit će skidanja odgovornosti s vlastitog zločina i pokušaja prebacivanja vlastitog zločina na tuđu grbaču. A Rusi u tome drže jako loše karte u rukama

Large internacionala  pono%c5%a0

Željeznički kolodvor u Buči (foto Wikipedia)

Svaki rat je lekcija iz zemljopisa. Učimo posljednjih tjedana gdje je Mariupolj, gdje je Mikolajiv, gdje Irpin, a nedavno smo naučili i gdje je Buča. U mjestu nadomak Kijeva na ulicama je pronađeno više od 300 leševa, mahom civila, većinom smaknutih metkom u glavu, ima među žrtvama i djece od 14 godina. Leševi su pronađeni na ulicama gradića nakon što su u njega ušle ukrajinske snage potisnuvši ruske. Ukrajinske vlasti prozvale su rusku vojsku za ratni zločin, čak i genocid, inozemni političari su u šoku, spominju se suđenja za ratne zločine, Rusiji se izravno zbog Buče uvode nove sankcije. A sve to je tek početak. Buča je prvi ratni zločin počinjen u Ukrajini otkako ju je Rusija napada koji je dobio jasno civilno lice. Ona je to i prije Mariupolja jer između mrtvih civila i srušenih zgrada (bez obzira na poginule civile i u Mariupolju) mrtvi civili imaju prednost. Ubrzo nakon otkrića zločina u Buči počeli su se nizati novi donedavno nepoznati nam toponimi u kojima su otkriveni brojni leševi, u kojima se ruske snage sumnjiči za počinjenje ratnih zločina.

Rusija sve demantira, tvrdi da joj se podmeće. Zapadni mediji uzvraćaju i tvrde da su leševi na ulicama Buče bili tjednima prije nego što su u to naselje ponovno ušle ukrajinske snage. Znamo to iz ovdašnjeg iskustva: bit će ratnih zločina, bit će i propagande, bit će skidanja odgovornosti s vlastitog zločina i pokušaja prebacivanja vlastitog zločina na tuđu grbaču. A Rusi u tome drže jako loše karte u rukama. Ne samo da su sovjeti (a Rusija je pravna sljednica SSSR-a) lagali u sličnim situacijama (slučaj Katynske šume i Vinice u Ukrajini) i pokušali svoje zločine prebaciti na tuđi, konkretno nacistički, račun, nego su, što je za njih u aktualnoj situaciji nemjerljivo nepovoljnije, posljednjih mjeseci njihovi vodeći političari toliko lagali da Sergeju Lavrovu valjda nitko ne vjeruje ni kada kaže da se zove Sergej Lavrov. Još kad se tome pridoda da je za glasnogovornicu ruskog ministarstva vanjskih poslova Mariju Zaharovu Srebrenica inscenirana, jasno je da će Rusiji netko zdrave pameti i ubuduće teško vjerovati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više