Novosti

Kultura

Чeкaли Вeлимирa

Нaзив чeтвртe "Дрaмe у aвлиjи", у oргaнизaциjи Удружeњa Ђoрђe Oцић, рaђeнa je прeмa мoтивимa дрaмe "Чeкajући Maрчeлa", кojу су глумци Дaниeл Koвaчeвић и Mихaилo Лaптoшeвић прилaгoдили нaшoj култури и лoкaлитeту

Large informator velimir %c4%87irilica

Daniel Kovačević i Mihailo Laptošević

Udruženje Đorđe Ocić nedavno je organizovalo četvrtu po redu "Dramu u avliji". Ovoga puta u Domu Ocić u Dalju odigrana je duhovita višeslojna duodrama "Čekajući Velimira". Naziv drame asocira na "Čekajući Godoa" Samjuela Beketa, a rađena je prema motivima drame "Čekajući Marčela", Stefana Ričija i Đani Fortea, koju su glumci Daniel Kovačević i Mihailo Laptošević prilagodili našoj kulturi i lokalitetu.

Preobrazili su oni poznatu dramu u iščekivanje Velimira, što je ujedno i svojevrstan omaž Velimiru Bati Živojinoviću, legendi domaćeg filma. Glumac Mihailo Laptošević otkrio nam je da je, zajedno s Danielom, i koreditelj, pa otud potiče i kombinovano rediteljevo ime – Mihailo Kovačević. Ova glumačko-rediteljska sklonost umetničkom poigravanju bila je dobrodošla i te kišne večeri, kada je dramu trebalo predstaviti publici u Dalju. Daniel Kovačević izjavio je da ne može da zamisli bolji ambijent za ovu predstavu te naglasio da koncept "Drame u avliji" smatra značajnim, preporučivši da se na njega obrati više pažnje.

Predsednica Udruženja Dejana Ocić istakla je kvalitet drame i njenog izvođenja, navodeći da je traganje likova za životnim ulogama pomalo podseća na Bernovu "Koju igru igraš". Zadovoljna je odzivom publike, naročito po toj kišnoj večeri, kada je kiša bila zamena za pozorišnu zavesu – podigla se pred sam početak i opet spustila odmah po završetku predstave. To je bio još jedan program koji je Udruženje organizovalo u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem iz Zagreba, a logističku podršku pružili su Produkcija ZVO, Radio Borovo, Mesara Bođirković i Opština Borovo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više