>

novosti logo

Daleko je Argentina

Nakon što su Novosti dokazale propust Vladinih službi za odnose s dijasporom: Iz Vlade još ne trzaju na činjenicu da je u Savjet za Hrvate izvan Hrvatske postavljen vatreni obožavatelj NDH Mirko Hasenay

Hrvatska vlada zasad nema ništa protiv činjenice da je u Savjet za Hrvate izvan Hrvatske postavljen otvoreni ljubitelj Nezavisne Države Hrvatske. Sve do prošlog tjedna ta se notorna činjenica mogla pravdati omaškom ili neoprezom prilikom selekcije pojedinaca u spomenuto tijelo, ali nakon što smo u zadnjem broju objavili naramak dokaza da argentinski Hrvat Mirko Hasenay baštini neskrivene simpatije prema Anti Paveliću i njegovoj tvorevini, tvrdnja iz prve rečenice više je nego očigledna. Za slučaj da nadležne osobe nisu listale prošlotjedno izdanje, od Vlade smo i putem e-maila tražili očitovanje.

U prošlom broju smo, između ostalog, naveli da je Hasenay, kojem je Vlada u rujnu 2017. odobrila članstvo u spomenutom Savjetu, predsjednik udruge Hrvatski domobran u Buenos Airesu. U prostorijama ove organizacije ‘savjetnik’ Hrvatske vlade redovno organizira proslavu rođendana NDH, uz pripadajuće portrete Pavelića. Na Facebooku se Hasenay slika u majici s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’, tvrdeći usput da ‘čin uspostave NDH mogu nijekati samo oni koji ni onda niti danas ne žele da Hrvatska bude niti država niti nezavisna’.

Prije dvije godine supotpisao je i priopćenje u kojem je pisalo da je ‘jedino sjećanje na postojanje NDH i njezinu hrabru obranu’ održalo vjeru hrvatskog naroda da će Hrvatska ponovno ‘postati normalna nacionalna država’ i da će ustaše ‘prije ili kasnije biti priznati kao pozitivan dio hrvatske povijesti, bez obzira na sadašnji Ustav i njegove Izvorišne osnove’. Podržavajući mitomaniju proustaških revizionista, Hasenay je supotpisao i rečenicu da je ‘nepobitna činjenica da je Jasenovac postojao i nakon 1945.’, iako takvo nešto nikada nije dokazano te u pravilu služi za banaliziranje zločina kvislinške NDH.

Hasenay je, pored toga, i potpredsjednik Međudruštvenog odbora hrvatskih udruga i ustanova u Argentini (UACRA), koji svake godine također službeno organizira proslave osnutka NDH. UACRA je inače sudjelovao u organizaciji nedavnog boravka Kolinde Grabar-Kitarović u Argentini.

Podsjetimo, prije dva mjeseca Vladin Savjet, u kojem sjedi Hasenay, napustio je australski Hrvat Ante Jurić, nakon što je u javnosti otkriveno da je na sličan način razmišljao o ustašama. Budući da do zaključenja ovog teksta iz Vlade nije odgovoreno na naš zahtjev, ostavljamo i mogućnost da se odužila izrada očitovanja, znamo li da je donošenje odluke o ustaškom pozdravu u Jasenovcu trajalo više od godinu dana.

1/1