>

novosti logo

Društvo Društvo

Dekan protiv Filozofskog

Iako se još ljetos činilo da je smjena Vlatka Previšića, dekana zagrebačkog Filozofskog fakulteta, manje-više gotova stvar i da će progresivne struje na Fakultetu, u borbi koja je otpočela otporom klerikalizaciji fakulteta, odnosno otporom pokušaju spajanja Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta, ove jeseni odnijeti konačnu pobjedu nad konzervativcima, unazad tjedan-dva dolazi, barem se tako čini, do svojevrsnog kontraudara dekana i njegove ekipe.

Dekan je najprije podnio tužbe protiv dviju profesorica Filozofskog fakulteta, protiv Branke Galić i Nadežde Čačinovič, i to ‘zbog organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, zbog uspostavljanja paralelnog sustava upravljanja Fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije’. Podsjetimo, riječ je o sjednici Vijeća Fakulteta iz srpnja ove godine na kojoj je dekanu bilo izglasano nepovjerenje, prije svega zbog njegovog zagovaranja spajanja Bogoslovnog fakulteta s FF-om, kojem se protivi većinski nastavnički kadar kao i sami studenti, pa je onda time automatski pokrenut postupak njegove smjene. Jest da je sve to bizarno, da je posrijedi zastrašivanje ljudi, kako su mnogi zaključili, a pokazuje i to da se sam dekan ne snalazi najbolje u pravnim aktima i regulativi fakulteta kojemu je na čelu, ali se ipak radi o nezanemarivim pritiscima, o čemu govori i to da se sami akteri ove priče nisu odazvali na naše molbe da komentiraju stvar.

Prilikom izbora za rektora prije dvije godine Damir Boras je izjavio da izlazak iz krize vidi u oslanjanju na ‘osnovne biblijske vrijednosti koje su nam svima zajedničke i koje stoje u temelju Europe’

Drugi u nizu koraka spašavanja vlastite pozicije dekan je poduzeo kad je odmah nakon sjednice zatražio upravni nadzor nad postupkom svoje smjene, da bi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kojemu je na čelu (ne)prikriveni zagovornik kreacionizma Predrag Šustar, prije koji dan obznanilo da je doista naišlo na nepravilnosti u radu Fakultetskog vijeća, jer da u njemu ne sjedi potrebnih 15 posto studenata, nego njih 14,6 posto, pa je u skladu s time Senat Zagrebačkog sveučilišta poništio prošlogodišnje izbore za Studentski zbor, a rektor Damir Boras će, po svemu sudeći, uskoro raspisati prijevremene izbore za nove članove Studentskog zbora. Tu se otvara i pitanje jesu li i druge odluke tako sastavljenog Vijeća legalne i po zakonu. Nešto od toga će se vjerojatno saznati na sljedećoj sjednici Vijeća FF-a koja se planira u narednih nekoliko dana. Kad se zna da će ove jeseni biti promijenjen i dio profesorskog kadra u fakultetskom Vijeću, jasno je da dekan u novom kadrovskom miješanju karata, odnosno u preslagivanju sastava Vijeća pokušava pronaći šansu za svoje preživljavanje.

Podsjetimo i tko su sve akteri ovog pokušaja klerikalnog udara na Filozofski fakultet. Najprije, tu je bivši dekan Filozofskog i sadašnji sveučilišni rektor Damir Boras, u čijem su mandatu pregovori o suradnji s bogoslovima otpočeli i imali njegov amen. Boras je prilikom izbora za rektora prije dvije godine izjavio da izlazak iz krize vidi u oslanjanju na ‘osnovne biblijske vrijednosti koje su nam svima zajedničke i koje stoje u temelju Europe’ te koje, kako smatra, moraju stajati i u temelju sveučilišta. Tu su zatim dvojica dekana, Previšić koji u sadašnjem sastavu Vijeća i u studentskom Plenumu vidi ‘pokušaj radikalističke skupine da od Filozofskog fakulteta napravi poligon neposredne demokracije’, i dekan Bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić koji je spajanjem s FF-om pokušao nešto ušićariti za svoje buduće vjeroučitelje, odnosno bolje ih pozicionirati na tržištu rada, dok istovremeno za kadrove s tog istog Filozofskog fakulteta na kojemu pokušava parazitirati drži da su ‘deset puta gori nego naši. Takvih fundamentalista, fanatika i ratobornih ljudi na našem fakultetu nema’. Dakako, u uvjetima opće besparice i u situaciji kad je obrazovni državni fond ove godine manji za preko 150 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, Matulićev manevar u pravcu da svoja dva predmeta (katehetiku i religijsku pedagogiju) mijenja za čitav set predmeta s Filozofskoga posve je razumljiv, no u doktrinarnom smislu stvar je prilično toksična. Na kraju, tu je i sam ministar obrazovanja Predrag Šustar koji svoj konzervativni svjetonazor jasno pokazuje kad zaključuje da se ‘čini da do sada teorija evolucije nije ponudila konačna rješenja, što nam i dalje ostavlja prostor za Boga kao dizajnera’.

Ova ekipa, pod pastirskim vodstvom samog Kaptola, napada univerzitet i njegov rezon iz više razloga. Filozofski fakultet već je skoro puno desetljeće svojevrsni centar otpora opskurantističkim ideologijama različitih fela koje bujaju u nas. Najprije studentskom blokadom otprije sedam godina, kad su se suprotstavili komercijalizaciji obrazovanja, a onda i recentnim otporom spajanju s bogoslovijom, jasno su pokazali da se namjeravaju boriti za otvoreni univerzitet koji nije samo mjesto učenja, nego mjesto angažmana i kritike, mjesto gdje se kreira budućnost društva. Univerzitet je i mjesto otvorenog dijeljenja različitih ideja i svjetonazora, pa se zato može činiti poroznim i kao takav predstavlja laku metu za atake različitih nazadnjačkih snaga.

U uvjetima netom izglasane nove političke većine, situacija se na zagrebačkom Filozofskom fakultetu može samo dodatno zakomplicirati. Na to dekan i njegovi pomagači i računaju, naime da dolaskom njihovih na vlast konačno uspiju u nametanju katoličke indoktrinacije.

1/1