Novosti

Kultura

Dubravka Ugrešić dobitnica Njegoševe nagrade

Međunarodni žiri odlučio je većinom glasova da najveće književno priznanje u Crnoj Gori, u konkurenciji s Dragom Jančarom i Davidom Albaharijem, posthumno dobije Dubravka Ugrešić, koja je tek druga žena s tom nagradom

Large dubfravka

Dubravka Ugrešić (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Žiri za dodjelu Njegoševe nagrade odlučio je da književnica Dubravka Ugrešić bude ovogodišnja dobitnica tog priznanja, objavilo je crnogorsko Ministarstvo kulture i medija. Dubravka Ugrešić dobila je četiri glasa, dok je slovenski pjesnik Drago Jančar dobio tri. Uz njih dvoje, u najužem izboru bio je i srpski prozaist David Albahari.

Odluku je donio međunarodni žiri koji čine Nedžad Ibrahimović (Bosna i Hercegovina), Amelija Ličeva (Bugarska), Kalina Maleska (Sjeverna Makedonija), Andrej Blatnik (Slovenija), Saša Ćirić (Srbija), Olja Savičević Ivančević (Hrvatska) i Balša Brković (Crna Gora).

Neke nagrade su važne piscu, a neke nagrade su važne društvu i kulturi. Zbog njenog književnog opusa, etičkog stava, integriteta i društvene angažovanosti, nagrada koja je dodjeljena Dubravki Ugrešić spada u ovu drugu kategoriju, kazao je predsjednik žirija Nedžad Ibrahimović, obrazlažući zašto je najveće književno priznanje koje Crna Gora dodjeljuje autorima/cama s južnoslovenskog govornog područja otišlo Dubravki Ugrešić.

Svoj glas sam dodelio djelu Dubravke Ugrešić zbog njegove književno-istorijske relevantnosti i trajanja, poetičkog eksperimenta, spoja esejističkog i narativnog, kao i kritičke orentacije, odnosno njenog uticaja na balkanskoj i međunarodnoj književnoj sceni, objasnio je Ćirić.

Prema mišljenju žirija, kako se navodi u saopćenju, Dubravka Ugrešić najblistaviji je glas post/jugoslovenske prozne književnosti i esejistike, spisateljica iznimne imaginacije, stilske samosvijesti i originalnosti, čiji opus, nesumnjivo, pripada i vrhuncima svjetske i evropske književnosti kraja 20. i početka 21. vijeka.

Kao rijetko koji/a autor/ica sa šireg prostora, ona je uspijevala pronaći najbolje literarne forme za svoje teme i preokupacije te na autentičan i originalan/očuđujući način, pisati o raznim aporijama i anomalijama našeg prostorvremena. Ugrešić je majstorica ironije, persiflaže, kalambura i dosjetke; lucidna opservatorica društvenih kretanja koja spretno kombinuje različite stilske registre i zavodi svoje čitatelje iznimnom literarnom osobnošću i umijećem mimikrije. Ugrešić je uspijevala prepoznati brojne aktualne društvene transformacije, savremene fenomene i mijene vremena koji su nama, kao njihovim savremenicima, često nevidljivi, uvijek korak ispred ostalih. Njen literarni opus kao i pogledi na društvo, estetički i etički imperativi kojima se rukovodila u životu i pisanju, kao i nesalomljiva umjetnička kičma čine dragocjeno naslijeđe za sve generacije pisaca/spisateljica i čitatelja/ica na post/jugoslavenskom prostoru, generacije koje žele ovdje i sada stvarati bolju budućnost, navodi se u saopćenju Ministarstva kulture i medija.

Nagradu će primiti predstavnici fondacije/zaklade koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njenom književnom ostavštinom. Ovo je prvi put da je Njegoševa nagrada dodijeljena posthumno i drugi put da je dodijeljena ženi. Prva dobitnica bila je pjesnikinja Desanka Maksimović.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više