Novosti

Kronika

Eмoциoнaлни Вркић

Oкупљaњe кoд Oсjeчкoг зaвjeтнoг крстa: ‘Вeћи сaм Хрвaт aкo вaс вoлим, нeгo aкo вaс мрзим’, кaжe oсjeчки грaдoнaчeлник Ивицa Вркић

Qyfrro91kgao5ewyv2bm1dfq53y

Vrkić, Pecnik i Mišković u Osijeku 

Na poticaj Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Osijeku i predsjednika toga vijeća dr. Milorada Miškovića, na Svetog Marka, osmog maja ove godine, brojni predstavnici srpskih organizacija iz Osijeka i okoline, kao i ljudi dobre volje, okupili su se kod Osječkog zavjetnog krsta u Banovoj ulici, ispred kuće broj 34, da obilježe godišnjicu osvećenja novoobnovljenog krsta. Taj krst podignut je u prvoj polovini 18. vijeka, po jednom predanju u čast dana kad je prestala kuga, a po drugom podignut je nakon požara koji je poharao tu ulicu kako se takva katastrofa više ne bi ponovila.

Obnovu krsta iznosom od sedamdesetak hiljada kuna financirao je Grad Osijek zauzimanjem gradonačelnika Ivice Vrkića, koji je bio i prošle godine na osvećenju krsta, kao i ove godine na ovom okupljanju, koje bi trebalo postati tradicionalno kao nastavak nekadašnjeg običaja kad su pravoslavni vjernici procesijom dolazili od osječke pravoslavne crkve Uspenja presvete Bogorodice do tog krsta i produžavali dalje u polje da bi se osvetilo žito.

Okupljenima se kratko obratio dr. Mišković, a potom su se svi zaputili u prostorije osječkog pododbora Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’, koje se nalaze u obližnjoj Ulici Marije Gupca. Nakon opširnijeg izlaganja dr. Miškovića, pjesnici Katja Jovanović, Mihajlo Zečević, Gordana Pavić i Milenko Vasiljević odrecitovali su svoje pjesme posvećene tom krstu, a potom su se okupljenima obratiti Đorđe Balić, gradonačelnik Vrkić, paroh vinkovački Predrag Azap, Dragan Todić i Jaroslav Pecnik.

- Vi, Srbi u Hrvatskoj treba da pojačate svoj nacionalni identitet na način da se oslobodite tereta, da nemate kompleksa jer nemate razloga za komplekse. Vi ste sjajan narod, vi ste oni bez kojih ovaj Osijek ne bi mogao opstajati. U zajednici u kojoj bih ja bio Hrvat bez kompleksa, a vi Srbi bez kompleksa mogli bismo zajednički stvarati velike stvari. Neki Hrvati misle da su veliki samo zato što mrze Srbe. Ja sam danas kod krsta rekao da vas volim zato što je spas za sve nas da se međusobno volimo. Ja vas stvarno volim, jer veći sam Hrvat ako vas volim, nego ako vas mrzim, a to neće smetati ni vama, ni meni - rekao je okupljenima gradonačelnik Vrkić u svom vrlo emotivnom govoru.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više