>

novosti logo

Piše Novosti

Filmovi i jazz na ulicama Splita 3

Manifestacija ‘Split 3 – ulice, kvartovi, stanovnici’ održat će se od 3. do 6. svibnja ove godine na ulicama ove splitske četvrti

Treća po redu manifestacija ‘Split 3 – ulice, kvartovi, stanovnici‘ održat će se od 3. do 6. svibnja ove godine na ulicama ove splitske četvrti i ispred udruge za suvremenu umjetnost Kvart. Organizatori manifestacije su Arhitektonski kolektiv, Kino Mediteran i udruga Kvart, a autorice programa su arhitektice Mariana Bucat, Višnja Kukoč i Jelena Borota. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Povod za pokretanje prve manifestacije bila je obljetnica 50. godina od predstavljanja urbanističko-arhitektonsko-građevinskog pothvata Split 3, koji se odnosi na šire područje od 341 hektara u koji spadaju Trstenik, Mertojak, Žnjan, Visoka i Dragovode, kako nam je objasnila jedna od organizatorica Mariana Bucat.

U vrijeme planiranja Splita 3 dio grada nastao do 1945. godine nazvan je Split 1, a dio nastao od 1945. do 1965. godine Split 2. Obuhvaćali su približno 14.000 stanova. Skoro isto toliko stanova planiralo se izgraditi u Splitu 3, trećem gradskom rajonu. Rajoni 4 i 5 trebali su biti izgrađeni u budućnosti.

Split 3 je izgrađen prema prvonagrađenom natječajnom radu Vladimira Brace Mušiča, Nives Starc i Marjana Bežana. Natječajni rad je postavio norme za sveukupnu daljnju izgradnju. Iz natječajnog rada proizašli su ‘osnovno urbanističko rješenje’, provedbeni planovi za cijele kvartove i, konačno, projekti pojedinačnih ulica i zgrada različitih autora.

Uz kvalitetno i dobro osunčano i dobro zasjenjeno stanovanje i pješačke ulice izgrađene su škole, vrtići s jaslicama, parkovi, trgovine, tržnice, igrališta, ambulanta, fakulteti, prostori za društvena okupljanja, garaže i parkirališta.

- No pojedini dijelovi ostali su nezavršeni, ali ipak donekle (planom ugrađenim u GUP) zaštićeni od komercijalizacije, a pojedini dijelovi kao što su Visoka, Žnjan i Dragovode, uopće nisu izgrađeni prema ‘osnovnom urbanističkom rješenju’. U tim dijelovima sasvim nedostaju javni sadržaji i prostori, a nije osigurana niti rezerva prostora za njihovu izgradnju. Oni su bili prepušteni neplanskoj, ilegalnoj izgradnji što, pored ostalog, ima za posljedicu slabu prometnu povezanost s ostatkom Splita – objasnila nam je Bucat.

Nakon 1990. godine slijedi nova faza u uređenju ovog prostora. Donose se detaljni urbanistički planovi za pojedinačne zahvate manjih površina.

- Split 3 kao cjeloviti i planirani gradski prostor više nije u fokusu, a nije niti natječajno rješenje. Unatoč kasnijim propustima, ipak se jasno uočava jedinstveni prostorni koncept širi od vremenskih i prostornih granica u kojima je nastao – objasnila je Bucat i dodala kako ovom manifestacijom žele promovirati javne prostore Splita 3, koji su važni za građane.

- Program koji smo osmislili vrlo je raznolik, od jazz koncerata do filmova koji nisu blockbusteri, za što u Splitu definitivno postoji publika – rekla nam je Bucat.

Program:

Srijeda, 3. lipanj 2020. u 17:30

Urbana promenada ulicama Splita 3 (Jane’s Walk) počinje ispred glavnog ulaza u Sveučilišnu knjižnicu.

Stručno vođenje: Višnja Kukoč i Jelena Borota

Četvrtak, 4. lipnja 2020. u 19:00

Kessah Jazzing

u Papandopulovoj ulici, ispred udruge Kvart

Petak, 5. lipanj 2020. u 19:00

Okrugli stol ‘STanje 3’

u Papandopulovoj ulici, ispred udruge Kvart

Subota, 6. lipnja 2020. u 21:00

Kino Mediteran - film ‘Krivnja‘ (The Guilty), Gustav Möller, Danska, Triler, 2018.

u Ulici Šime Ljubića, kod umjetničke intervencije SMISAO

1/1