Novosti

Kultura

Glumci teatra &TD iz protesta prekinuli predstavu

Prekidanjem predstave ‘Ko rukom odneseno’ glumci su izrazili neslaganje s događanjima u Studentskom centru. Nakon njihova istupa dvoranom je odjeknuo aplauz, a potom su uslijedila reagiranja i komentari iz publike

R549r65h6ma98nv1orj0w3wsxms

Glumci predstave 'Ko rukom odneseno'

Jučerašnje izvođenje predstave ‘Ko rukom odneseno’ u polukružnoj dvorani teatra &TD prekinuli su glumci ove predstave Ivana Krizmanić, Marko Makovičić i Jerko Maričić kako bi izrazili svoje neslaganje s događanjima u Studentskom centru o čemu su Novosti već pisale. Tim činom glumci su izrazili svoj građanski stav i pokazali veliku razinu osobne hrabrosti kakva se rijetko viđa na domaćoj kulturnoj sceni. U zadnjoj trećini predstave zaustavili su nastup i javno pred isprva zbunjenom publikom progovorili o problemima koji već mjesecima potresaju Studentski centar, transformirajući tim postupkom dvoranu &TD-a u svojevrsni kazališni forum.

‘Brine nas što se događa u ovom teatru. Brine nas što se događa s ovom i predstavama drugih kolega. U zadnjih petnaest godina ovo kazalište je jedina platforma za studente Akademije dramske umjetnosti i studente drugih akademija. U ovom kazalištu radili su neki od redatelja koji su postali važna imena poput Anice Tomić, Jelene Kovačić, Olivera Frljića, Mirana Kurspahića, Marine Petković, Darije Harjaček, Saše Božić i Vedrane Klepice. Na neki način sada se to pokušava ukinuti i zaustaviti’, poručili su glumci.

‘Ko rukom odneseno’ jedna je od rijetkih predstava čiji kazališni život traje još od 2014. godine, koja ima sjajan prijem publike i koju kritika naziva ‘malim remek djelom’. Upravo je zato bilo teško slušati glumce dok su citirali izjavu sadašnjeg voditelja Kulture SC-a Davora Šišmanovića koji je došao na mjesto smijenjene Nataše Rajković.

‘Umjesto da program bude namijenjen studentima, on je rezultat malo ‘guglanja’ po kvazialternativnim, takozvano urbanim, šatroprovokativnim i sličnim stranicama. Važno im je odmaknuti se od mainstreama, dodati konzultacije s prijateljima te malo osobnih interesa i galame o slobodi izražavanja’, pročitao je tu Šišmanovićevu izjavu glumac Marko Makovičić.

Nakon istupa glumaca dvoranom je odjeknuo aplauz, a potom su uslijedila reagiranja i komentari iz publike. Glumci su sjedili i slušali prijedloge nijemo. Uspjeli su polako da se vrate u uloge i nastave predstavu koja je još jednom ispraćena ovacijama, s tom razlikom da se te večeri nad dvoranom &TD-a nadvio sivi oblak i zlokobni glas koji je ponavljao ‘brine me, brine me….’

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više