Novosti

Politika

Granična dezinformacija

Državljani BiH, ipak u Hrvatsku ne mogu ‘putovati bez posebnih ograničenja’, tj. mogu ako imaju i hrvatsko državljanstvo, što je slučaj tek s manjinskim dijelom stanovnika BiH. Oni se inače deklariraju kao Hrvati, a oni preostali su Bošnjaci, Srbi, ili neki treći i četvrti

Agrhdhzd7dd32dg491w98msbuox

Neum (foto Tomislav Miličević/VLM)

Hrvatski državljani, pa i oni s dvojnim hrvatskim i državljanstvom BiH, u tu susjednu državu ulaze uz putovnicu iako je do nedavno za prelazak granice bila potrebna samo osobna iskaznica. (…) S druge strane, državljani BiH u Hrvatsku mogu putovati bez posebnih ograničenja, što vrijedi i za građane EU – tako je informirao javnost Večernji list prošlog utorka, odnosno dezinformirao. Preciznije kazano, u članku koji se bavi pograničnim režimima i putnim regulama više zemalja, od svega što se odnosi na Bosnu i Hercegovinu je točan samo detalj koji pojašnjava da se takav novi bosanskohercegovački tretman hrvatskih državljana ipak ne primjenjuje na granici s istočne i zapadne strane Neuma, a gdje će i dalje biti dovoljna osobna iskaznice.

Državljani BiH, međutim, ipak u Hrvatsku ne mogu ‘putovati bez posebnih ograničenja’, tj. mogu ako imaju i hrvatsko državljanstvo, što je pak slučaj tek s manjinskim dijelom stanovnika Bosne i Hercegovine. Oni se inače deklariraju kao Hrvati, a oni preostali su Bošnjaci, Srbi, ili neki treći i četvrti, no svakako bez hrvatskog državljanstva. E pa njima već čitavih sedam godina itekako treba putovnica za ulazak u RH, dakle sve od ulaska potonje u EU, dok im je prije toga bila dovoljna i osobna iskaznica.

Kao što vidimo, a sve ove činjenice lako je provjeriti na internetskim stranicama nadležnih ministarstava dviju država, stvarnost granične kontrole između RH i BiH je upravo suprotna od toga što piše ugledni zagrebački dnevni list. I netko će možda pomisliti da pretjerujemo zato što u takvome medijskom izvještavanju nalazimo bezobraznu ignoranciju prema susjednoj državi i većini njezina stanovništva, ali istina je nažalost još gora. Jer u Hrvatskoj se, još od njezinih zrelih pretpristupnih godina u čekaonici EU-a, prešućuje drastično povlaštena pozicija RH spram BiH u raznim sektorima, npr. u velikom dijelu bilateralnih trgovinskih odnosa, jer tako to nalaže dobri naš Bruxelles, baš kao što je ranije bilo i na relaciji Slovenija – Hrvatska.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više