Novosti

Društvo

Hrvatski povijesni muzej ustaškom fotografijom obilježio dan invalida

Na Facebook stranici muzeja, čiju je ravnateljicu Mateu Brstilo Rešetar imenovao bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom osvanula je fotografija ratnih vojnih invalida NDH na kojoj izrađuju dječje igračke

Large ustase

Ustaše izrađuju dječje igračke (foto Facebook stranica Hrvatskog povijesnog muzeja)

Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, koji se obilježava 3. decembra, Hrvatski povijesni muzej obilježio je ovaj dan skadaloznom arhivskom fotografijom. Na svojoj Facebook stranici Hrvatski povijesni muzej objavio je fotografiju ratnih vojnih invalida Nezavisne Države Hrvatske koji izrađuju dječje igračke. Fotografija je, kako su naveli, nastala 1945. u Odgojnom odjelu Ministarstva oružanih snaga NDH.

Osim toga, Hrvatski povijesni muzej uz fotografiju ustaša besprizorno i bez ikakvog konteksta objavljuje prioritetna područja navedena u Europskoj strategiji za osobe s invaliditetom od 2010. do 2020., kao što su pristupačnost, sudjelovanje, jednakost, zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje, socijalna zaštita, zdravstvena zaštita te vanjsko djelovanje.

Ovaj čin Hrvatskog povijesnog muzeja duboko je revizionistički i apsolutno neetičan, jer je povijesna činjenica da je ustaška vojska provodila masovna istrebljenja Židova, Srba, Roma i antifašističkog dijela hrvatskog stanovništva. Također, NDH je bila sluga nacističke Njemačke koja je tokom svog djelovanja ciljano provodila eutanazijski program, osmišljen kako bi se brutalno odstranile osobe s invaliditetom, psihički i mentalni bolesnici i svi oni koji su imali kronične neurološke poremećaje.

Ubrzo nakon objave, Hrvatski povijesni muzej je obrisao fotografiju. Prije uklanjanja, zaposlenici muzeja su napisali da su objave na njihovoj stranici s određenim datumom "isključivo povod i faktografske prirode." Kazali su da njihove objave nikog i ništa ne veličaju, pravdajući se da samo predstavljaju svoj fundus.

Inače, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja je Matea Brstilo Rešetar, sestrična bivše desničarske saborske zastupnice Brune Esih, koju je na tu funkciju 2016. godine imenovao tadašnji ministar kulture i neskriveni simpatizer endehazije Zlatko Hasanbegović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više