Novosti

Politika

Isplativa bežanija

Sumnjivo bjekstvo Mirka Raškovića iz SDSS-a i silazak pojedinih mostovaca s Mosta nezavisnih lista povod su analizama o potrebi vraćanja mandata strankama na čijim su listama bili izabrani nestašni zastupnici

Lvezomdoqjvn3fo439gf9ughd3e

Mirko Rašković (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Sumnjivo bjekstvo Mirka Raškovića iz SDSS-a i silazak pojedinih mostovaca s Mosta nezavisnih lista povod su analizama o potrebi vraćanja mandata strankama na čijim su listama bili izabrani nestašni zastupnici, pogotovo otkako je USKOK počeo postupak o navodnim podmićivanjima i prijetnjama.

- Nema savršenog sustava, a onaj postojeći, i pored onih koji mijenjaju stranke i skandala koje to izaziva, ipak je najmanje loše rješenje - kaže stručnjak za borbu protiv korupcije Zorislav Antun Petrović.

Po njegovim riječima, uvijek će biti ljudi koji će probati iskoristiti mandate za svoje partikularne interese, a ne za interese građana koje zastupaju. No ako bi mandat bio u vlasništvu stranke ili koalicije koja bi raspolagala njima, ‘onda bismo dobili diktaturu’.

- Neke stranke nisu sklone demokratičnosti i njihovi čelnici diktiraju sve, pa kad bi mogli izbacivati iz Sabora zastupnike koji razmišljaju svojom glavom, onda bismo imali totalni kolaps - smatra Petrović.

Ministar uprave Arsen Bauk ne komentira postupak USKOK-a. ‘Traženje dodatnih provjera ne prejudicira ničiju kaznenu odgovornost, a svatko tko kreće u nešto što nije dopušteno mora znati da će biti provjeravan’, ističe Bauk.

- Rašković i mostovci su vrlo različiti slučajevi, ali bitno je da u Hrvatskoj mandat nije imperativan. Jedina zemlja s imperativnim mandatom za koju znam bila je Srbija u Miloševićevo doba - rekao je Bauk i dodao da su od svih slučajeva ‘bežanije’ iz stranaka u 25 godina samo dva mandata vraćena.

Dragan Zelić iz GONG-a očekuje od USKOK-a da kaže da li su kršene zakonske odredbe o zabrani kupovine pojedinih zastupnika.

- Nevezano za pojedine slučajeve, s aspekta slobode rada pojedinog zastupnika i mandata na stranačkoj listi treba ostati postojeće rješenje da mandat nije obvezujući. Uvijek ima slučajeva korupcije i tu trebaju reagirati nadležna tijela, ali od zastupnika očekujemo da javnosti kažu tko i kako ih je ucjenjivao ili pritiskao. Uostalom, i zbog tih i takvih je uvedeno pravilo da novac ide političkoj stranci, a ne zastupniku ako je napusti, ali mu se moraju osigurati minimalni uvjeti rada - kaže Zelić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više