Novosti

Intervju

Jelena Berković Reformirajmo DIP

Ni nakon što su mu proširene ovlasti za nadzor nad financiranjem političkih stranaka i kampanja Državno izborno povjerenstvo nije odigralo ulogu koju je mogao u rasvjetljavanju sumnjivih slučajeva financiranja izbornih kampanja

83q4rtkkjhii6vw4qbhefh2jkhc

Jelena Berković (foto Željko Lukunić/PIXSELL)

Zašto je GONG uputio najnovije otvoreno pismo Saboru, njegovom predsjedniku i nadležnim odborima?

Osam godina nakon što je prvi put Državno izborno povjerenstvo (DIP) izabrano u stalni mandat, došlo je vrijeme za izbor novih članova i članica. S obzirom na to da su procedure izbora i imenovanja u Saboru od 2007. godine ipak napredovale, smatrali smo da nije previše očekivati da se i u ovom slučaju, kao i primjerice kada je riječ o izboru povjerenika za informiranje, javnost informira o kandidatima i njihovim kompetencijama, i to putem životopisa i predstavljanjem pred matičnim saborskim odborom. No pokazuje se da taj standard minimalne transparentnosti neće biti primijenjen. Uostalom, to da bi Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebao biti matični odbor samo je logično i razumno, ali ne i propisano zakonom.

Za što se zalažete?

Na žalost, propuštena je prilika da se, na temelju dosadašnjeg iskustva, unaprijedi zakonski okvir za rad DIP-a u ovom mandatu Sabora. GONG je predlagao konkretne izmjene i neka alternativna rješenja, no nije bilo razumijevanja niti političkog interesa za promjenama. Sad kad je proces imenovanja očito krenuo, nadamo se da će ga se, uz pomoć zainteresirane javnosti, barem malo više osvijetliti. Da malo bolje vidimo o čemu je ovdje riječ.

Kako izbjeći da DIP bude institucija za pospremanje političkih kadrova?

Još 2010. godine, u kojoj nisu održani ni lokalni ni predsjednički ni parlamentarni izbori, bilo je jasno da DIP ne ispunjava u potpunosti ulogu koja mu je namijenjena, kao tijelu koje se tokom cijele godine financira iz državnog proračuna. GONG-ov izvještaj u sjeni tada je utvrdio da 'nije uočena značajnija dodana vrijednost kojom je DIP kao stalno tijelo doprinio izbornom procesu u usporedbi s razdobljem kad nije postojalo stalno tijelo'. Ni nakon što su mu proširene ovlasti za nadzor nad financiranjem političkih stranaka i kampanja DIP nije odigrao ulogu koju je mogao u rasvjetljavanju sumnjivih slučajeva financiranja izbornih kampanja. Rješenje nije u povratku na ad hoc tijelo, nego u jačanju institucije, a pitanje je hoće li Sabor iskoristiti tu rijetku priliku za kadrovska ojačanja.

Pozivate da se u izborima članova DIP-a primijeni drugačija praksa saslušanja kandidata.

DIP je vrlo bitna institucija za demokratski sustav, no političke stranke koje o tome odlučuju imaju i druge interese, pa je teško nametnuti im ovu temu, kao i promjene Zakona o strankama. Takva pitanja očito ne donose glasove na izborima, a mogu uzrokovati probleme – primjerice, ako bi se DIP emancipirao i počeo aktivno sudjelovati u raspravi o problematičnoj razlici u vrijednosti glasova birača u različitim izbornim jedinicama na parlamentarnim izborima. Kada bi proces kandidiranja bio otvoreniji, bilo bi prilike da se kandidate pita i što misle o kriterijima koje bi trebalo koristiti prilikom izbora članova biračkih odbora ili imenovanja kontroverznih sudaca za predsjednike lokalnih izbornih povjerenstava.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više