Novosti

Politika

Jović: Sve što tražimo su sloboda, bratstvo i jednakost

Tražimo slobodu da možemo u svojoj zemlji reći što smo, tko smo, što osjećamo i što mislimo, poručeno je s predizbornog skupa SDSS-a, koji je otvoren himnom Europske unije u izvedbi trubačkog orkestra

Odlučili smo igrati na velikom terenu da doprinesemo tome da na europskoj sceni ima više onih koji će zastupati toleranciju i jednakost. Imamo pravo oduprijeti se onima koji nas decenijama osporavaju. Vjerujemo da ćemo s ovim izborima skočiti stepenicu više i doći do onoga što je naš ideal, koliko god mali bili. Jednaki Srbi u Hrvatskoj, jednaka Hrvatska u Europi – poručio je Milorad Pupovac, nositelj liste 24, na predizbornom skupu SDSS-a koji je u nedjelju popodne održan u prepunoj dvorani u City Plazi u Zagrebu.

Mjesto održavanja skupa ispostavilo se premalo; više od 400 ljudi slušalo je poruke dvanaestoro kandidata za europske izbore – Milorada Pupovca, Dejana Jovića, Dragane Jeckov, Jugoslava Vesića, Borisa Miloševića, Anje Šimprage, Dejana Mihajlovića, Mirjane Oluić-Voloder, Nikole Ivanovića, Tatjane Vukobratović Spasovjević, Alexandre Ratković i Srđana Jeremića – kao i prigodan kulturno-umjetnički program.

Skup su otvorili Šidski trubači s ‘Odom radosti’, himnom Europske unije. Nakon energičnog početka, publici se prvi obratio nestranački, drugi kandidat s liste SDSS-a, Dejan Jović, koji je pozdravio okupljene i kazao da zadnjih dana vidi zadovoljna lica diljem Hrvatske.

- Svugdje se probudila nada, stvorio optimizam i velika želja da uspijemo. Dosta nam je gubitaka, gubljenja pozicija i neuspjeha koji nas dugo prati. Sloboda, bratstvo i jednakost – to je sve što tražimo. I na ovim izborima ne tražimo ništa specijalno za nas što ne bismo poželjeli drugima. Tražimo slobodu da možemo u svojoj zemlji reći što smo, tko smo, što osjećamo i što mislimo – naglasio je Jović i dodao da ta sloboda ne nedostaje samo Srbima, već i mnogim drugima u hrvatskom društvu.

- Naša kampanja i cijeli ovaj pokušaj da osvojimo jedan europski mandat je priča o slobodi. Ovo je jedinstvena prilika da zaustavimo trend odlaska, potencijalno i nestanka s ovih prostora u identitetskom smislu, a ne samo u demografskom - kazao je Jović.

Jugoslav Vesić, načelnik općine Erdut i kandidat za EU parlament, referirao se na pritužbu Etičkom povjerenstvu zbog korištenja alkohola u kampanji, o čemu su Novosti pisale, pa pokazao bočicu žestokog.

- Žestoko za prava nacionalnih manjina, žestoko za prava svih onih koji su ugroženi, neka ova slavonska šljiva bude tamo negde u Briselu - poručio je Vesić.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je da ta stranka nikada nije bila ‘na velikom terenu’, ali da je oduvijek sudjelovala u velikim igrama.

- Postojimo od 1997. i mirne reintegracije, čime smo doprinijeli da se povratak omogući svima, i protjeranim Hrvatima, i izbjeglim Srbima. Dali smo svoj doprinos za mir u Hrvatskoj - počeo je svoj govor Pupovac, pa se obratio onima koji godinama osporavaju njihov rad.

- Oni koji smatraju da ćemo se uplašiti očito misle da je ponovo došlo vrijeme da se junače i da žele da se sakrijemo u mišju rupu. Mi imamo moralno pravo da sa svim našim sugrađanima, prije svega Hrvatima i Hrvaticama kojima je dosta kao i nama, zajedno ustanemo. Struja koja želi vladati ovom zemljom, a želi vladati i Europom zadnjih pet ili deset godina, to nisu naša braća. To nisu oni s kojima želimo bratstvo, nisu oni s kojima želimo graditi jednakost - poručio je predsjednik SDSS-a.

- Želimo Europu socijalne jednakosti, želimo biti dio onih koji žele mijenjati Europu. Netko će pitati: Pa kud baš mi, kao što reče bivši hrvatski premijer – šaka jada. Nije stvar u tome kolika je masa, važno je koliko imamo srca - zaključio je Milorad Pupovac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više