Novosti

Kultura

KAL Band prvi put u Hrvatskoj

Multietnička atrakcija KAL Band ili "Gypsy Rockabilly", kako ih nazivaju kritičari, u subotu nastupaju u šibenskom Azimutu, a dan kasnije u zagrebačkoj Močvari

Large roma band

Beogradski KAL Band, multietnička atrakcija, kako sebe nazivaju, ovu koncertnu godinu okrunit će prvim nastupima u Hrvatskoj. Prvi na redu je koncert u šibenskom klubu Azimut u subotu, 25. studenog, što ne čudi s obzirom da im basist Vojo Marković dolazi iz tog grada. dok je zagrebačka premijera zakazana dan kasnije, u nedjelju, 26. studenog, u popularnoj Močvari, s početkom u 20:00 sati.

KAL, ili kako su ih muzički kritičari nazvali "Rock´N´Roma" ili "Gypsy Rockabilly", su bend koji je infuzija čiste energije i zvuka koje naše tijelo i um ne ostavljaju ravnodušnim ni jednog trenutka. Njihova muzika je nastala kombinacijom muzike Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom, popom.

Uz muziku, KAL prepoznatljivim čini i aktivizam. Njihovo stvaralaštvo je reprezentativan i respektabilan primjer onih koji se bore za očuvanje svoga jezika i kulture. Kako kaže gitarista i frontmen grupe Dragan Ristić: "Brendiranje romske kulture je neophodno. Zar nam to svima u naslijeđe nisu ostavili Bora Stanković, Mika Antić, Šaban Bajramović i mnogi drugi umjetnici koji su slavili romsku kulturu…".

Grupa je nastala 1996. godine. Od tada do danas su odsvirali više od tisuću koncerata u inozemstvu, uključujući i američku turneju. Sudjelovali su na svim značajnim europskim festivalima od Fusiona i Berlinale festivala u Njemačkoj do Pepsi Siget festivala u Mađarskoj.

Grupa KAL laureat je mnogih nagrada među kojima su prvo mjesto na europskoj top-listi World Music (2007), Nagrada Davorin Popović – za najbolji video na prostorima bivše Jugoslavije (2007), prvo mjesto na europskoj top-listi World Music – album Romologija (2014)…

Karte za oba događaja dostupne su preko stranica organizatora i na licu mjesta u Azimutu i Močvari.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više