Novosti

Kultura

Kaznena prijava protiv Plenkovića i Obuljen

Predsjednica HDLU-a Zagreb Krešimira Gojanović podnijela je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH protiv premijera Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek

Large obuljen

Nina Obuljen Koržinek (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Predsjednica HDLU-a Zagreb Krešimira Gojanović podnijela je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH protiv premijera Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek. Gojanović u prijavi navodi da je kao predsjednica HDLU-a Zagreb od samog osnivanja udruge 2016. trpjela različite pritiske i sankcije zato što je s kolegama osnovala udrugu. Tvrdi da su pritisci dolazili od tadašnjeg predsjednika Josipa Zankija, ravnateljice Ivane Andabake i dopredsjednika HDLU-a Tomislava Buntaka, a što je sve više puta dostavila dokumentirano pučkim pravobraniteljicama (od 2016. do 2022.), bez puno uspjeha.

“Povodom pritisaka na članove HDLU-a Zagreb koji su sustavno izbacivani iz udruge HDLU i Meštrovićevog paviljona, kao predsjednica HDLU-a Zagreb s dopredsjednikom Robertom Štimecom, 2017. bila sam na prvom sastanku s ministricom kulture i medija Obuljen Koržinek u Ministarstvu kulture, gdje joj je iznesen problem, no ministrica je tada nezainteresirano rekla da se ona ‘ne miješa u rad udruga’”, navodi se u prijavi.

Gojanović dalje piše da su u udruzi tijekom godina nastavili slati dopise i inzistirali prema Obuljen Koržinek i premijeru Plenkoviću da se Meštrovićev paviljon transparentno podijeli svim HDLU-ovima na korištenje, ali nikada nisu dobili odgovor.

“Osim što je ignorirala žalbe naše udruge, ministrica je u više navrata ignorirala i Pučku pravobraniteljicu i saborske odbore koji su tražili očitovanje od Ministarstva kulture i medija zbog prigovora podnesenih od udruge HDLU Zagreb”, zaključuje se u prijavi. Zbog svega toga, iz HDLU-a Zagreb sada traže promptnu reakciju Državnog odvjetništva.

A ministrica Obuljen Koržinek bila je tražena i sredinom prošloga tjedna, kada su na Markovom trgu u Zagrebu prosvjedovali samostalni umjetnici i umjetnice. Okupili su se nezadovoljni prijedlogom povećanja koeficijenta za izračun mirovina u njihovom sektoru. Zadnjih im je 14 godina koeficijent iznosio 0,8, od 2009. godine kada su uvedene antirecesijske mjere koje su na snazi ostale do danas.

Novim Zakonom o izmjenama Zakona o doprinosima, koji na snagu stupa 1. aprila, koeficijent će im se povećati na 1,2, koliko je iznosio predrecesijske 2008. godine. Ne ulazi im se u takav vremenski stroj, pa su na prosvjedu tražili da im se koeficijent poveća na 1,8. Mirovine samostalnih umjetnika i umjetnica u prosjeku su izuzetno male, oko 225 eura mjesečno.

Ministrica je njihov prosvjed ocijenila bespotrebnim te najavila finalizaciju Zakona o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti koji će “značajno unaprijediti status svih koji samostalno obavljaju djelatnost”.

Fokusirajući se uvelike na sudjelovanje Urše Raukar i članova Možema u prosvjedu, Obuljen Koržinek stvar je svela na kulisu Igara prijestolja - bit će da joj ovih dana nedostaje zavičaj.

O zakonu je pak kazala da su strukovne udruge dale svoje predstavnike u radnu skupinu, pa finalizaciju možemo očekivati, a kada - vidjet će se! Nije prvi puta da ministrica kao odgovor na prosvjede udara najavnu notu o zakonima i strategijama, kao što u Georgea R. R. Martina iz knjige u knjigu “zima dolazi”. A možda dođe i odgovor od Državnog odvjetništva.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više