Novosti

Kultura

Koлoдрoм у Бoрoву

Чувeни Aнсaмбл нaрoдних игaрa и пeсaмa Србиje Koлo у oквиру рeгиoнaлнe турнeje нaступиo je први пут у Бoрoву. У прeпунoj сaли oдигрaли су дeлa нajeминeнтниjих српских кoрeoгрaфa

Large ansambl %c4%87irilica

Izazvali ogroman interes – plesači Kola

Ansambl narodnih igara i pesama Srbije Kolo održao je 20. oktobra u prepunoj sali OŠ Borovo celovečernji koncert. U okviru turneje Kolodrom, borovska publika, ali i veliki broj poštovalaca folklornog stvaralaštva, imao je priliku da uživa u repertoaru ovog profesionalnog ansambla.

- Večeras smo odigrali naš klasični repertoar. U pitanju su dela najeminentnijih srpskih koreografa, pa smo tako predstavili igre iz centralne Srbije, Banata, Podgrmečja i druge. Ono što nam je obično imperativ u selekciji repertoara koji izvodimo u okviru regionalne turneje, jeste da pokrijemo što veći prostor – rekao je šef umetničkog sektora Ansambla Janko Dimitrijević, podsetivši da je Kolo već gostovalo u Vukovaru, dok je u Borovu nastupilo prvi put.

- Do nastupa je došlo zahvaljujući poznanstvima koje imam sa ljudima iz Republike Srbije i onima koji su želeli da na ovakav način doprinesu promociji tradicije i kulture pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj i Borovu - objasnio je inicijativu za održavanje koncerta načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović.

Izrazio je žaljenje što je zbog malog kapaciteta dvorane jedan deo građana ostao uskraćen za događaj koji je prema njegovim rečima, upotpunio kulturnu i društvenu scenu Borova. Uz nastup Kola, deca starije folklorne grupe borovskog KUD-a Branislav Nušić imala su čast da Igrama iz Toplice pod nazivom "Čije je ono dete" otvore koncert Ansambla narodnih igara i pesama Srbije.

Ansambl Kolo osnovan je 15. maja 1948. u Beogradu, a naziv s ponosom nosi od 1953. godine. Sastavljen je od profesionalnih plesača i muzičara. Umetničku interpretaciju nekad jugoslovenskih, a danas uglavnom srpskih narodnih plesova, Ansambl uspešno prezentuje na brojnim koncertima u Srbiji, regionu i svetu što mu je donelo svetski ugled, mnogobrojna priznanja i nagrade.

Organizatori koncerta bili su vukovarsko Srpsko kulturno društvo Prosvjeta i Opština Borovo, a prisustvovali su predstavnici političkog i društvenog života Srba u Hrvatskoj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više