Novosti

Kronika

Koнзули дoниjeли књигe

Двojицa српских диплoмaтa у Хрвaтскoj пoсjeтили Kaрлoвaчку жупaниjу: Прoсвjeтини пoдoдбoри Kрњaкa, Вojнићa и Kaрлoвцa бoгaтиjи су зa пo пeдeсeт књигa из Србиje

Large 7

Generalni konzul Republike Srbije iz riječkog konzulata Goran Petrović i konzul Vladimir Marjanović posjetili su prošle srijede Karlovačku županiju. Nisu došli "praznih ruku" već su pododborima Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Krnjaka, Vojnića i Karlovca te čitaonici iz Vojnića poklonili četiri seta koji sadrže po 50 knjiga. U Karlovcu primili su ih predstavnici karlovačkog pododbora Prosvjete na čelu s predsjednikom Milanom Lapčićem i predsjednicom VSNM-a Karlovca Danicom Kljajić.

- Knjige su namijenjene bibliotekama pododbora Prosvjete i čitaonici u Vojniću. Radi se o donaciji Službenog glasnika Srbije na čemu smo bili angažirani u prethodnom periodu. Lani smo obišli gotovo sve opštine u Karlovačkoj županiji u kojima žive Srbi, razgovarali smo sa njima i upoznali se sa nekim njihovim potrebama, pre svega u domenu kulture. Ljudi su uglavnom izrazili želju za knjigama srpskih pisaca, onima iz srpske istorije i literaturom za decu - kazao je generalni konzul Petrović. Pored Karlovačke županije konzuli su posjetili i Udbinu, Donji Lapac i Korenicu te tamošnjim zajednicama također donirali knjige.

Danica Kljajić, predsjednica VSNM Karlovca je istaknula da Srbi u Karlovcu imaju mnogo pravnih problema te je stambeno zbrinjavanje povratnika najveći problem, a tu je i otkup stanova po tržišnim cijenama. Mnoga naselja u sastavu Grada Karlovca još imaju problem sa strujom, a o zapošljavanju u državnim tijelima se uopće ne može govoriti.

Gradonačelnik Damir Mandić (HDZ) je odbio zahtjev srpskog gradskog manjinskog Vijeća da se dostavljaju materijali za sjednice Gradskog vijeća i da predstavnik srpske zajednice prisustvuje sjednicama s pravom rasprave ali bez prava odlučivanja što je u skladu s Ustavnim zakonom i što je bivši gradonačelnik i bivši župan Damir Jelić poštivao. Mandić je odluku obrazložio činjenicom da su u Gradskom vijeću dvojica Srba, Boro Mrkalj i Zoran Vučinić, obojica izabra s liste HDZ-a pa za tim zahtjevom nema potrebe.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više