Novosti

Kultura

Kрцaти aстaли

У Бeлoм Maнaстиру oдржaнa je излoжбa трaдициoнaлних jeлa у двoришту културнoг цeнтрa нaзвaнoг "Бaрaњскa српскa кућa" у oргaнизaциjи Фoлклoрнoг aнсaмблa "Чувaри трaдициje бaрaњских Србa"

Large informator srpska ku%c4%87a %c4%87irilica

Bogata trpeza

Prve novembarske subote ove godine u Belom Manastiru održana je izložba tradicionalnih jela. To događanje povodom Dana Grada Belog Manastira počelo je u 10 sati u dvorištu kulturnog centra nazvanog "Baranjska srpska kuća".

Manifestaciju je organizirao Folklorni ansambl "Čuvari tradicije baranjskih Srba" pod vodstvom predsjednice Svetlane Žarković. Prema njezinim riječima, ovo je bio prvi put da je u programu proslave Dana Grada zastupljena manifestacija čiji je organizator neko belomanastirsko srpsko udruženje.

Uz domaćina, na izložbu se odazvalo još 10 organizacija: Kolo srpskih sestara iz Belog Manastira i Darde, "Zlatna žena" iz Bolmana, udruge žena "Nura" iz Ostrova i "Ruže" iz Kapelne, Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci" iz Osijeka, belomanastirska Mađarska kulturna udruga "Pelmonoštor", udruga "Tako je to nekad bilo" iz Duboševice te Vijeća srpske nacionalne manjine (VSNM) Virovitičko-podravske županije i Općine Popovac.

A kad je broj učesnika tako velik, onda se ne treba čuditi što su "astali" bili krcati tradicionalnim jelima i slasnim kolačima. Uz stare delicije iz Baranje i Slavonije, na izložbu su iz Osijeka stigla makedonska jela i kolači.

Među brojnim ženskim svijetom koji se majstorski iskazao u pripremi tradicionalnih jela, muški obraz spasio je Marko Horvat iz udruge "Tako je to nekad bilo", koji se već više puta istaknuo kao majstor kuhanja graha u zemljanim ćupovima.

Na izložbi je bila i konzulica Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić. Manifestaciju su popratila i djeca iz "Programa plus" Srpskog narodnog vijeća koji se provodi u "Baranjskoj srpskoj kući", koja su obilazila stolove i zapisivala recepte starih jela.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više