Novosti

Kronika

Kултурa нa истoку

Пoчeли 18. Дaни културe Србa истoчнe Слaвoниje, Бaрaњe и Зaпaднoг Срeмa. Maнифeстaциja je зaпoчeлa у Дaрди, у пристojнo испуњeнoj сaли Дoмa културe, кojи сe рeнoвирa из срeдстaвa eурoпских фoндoвa

7ey0qhnx095zzr9ohuwg4xvpljy

Tradicionalna manifestacija 18. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, održava se od 13. do 21. septembra. Organizator godišnje smotre amaterskog stvaralaštva na području likovnog, dramskog, literarnog i folklornog amaterizma je Koordinacioni odbor SKD Prosvjeta za istočnu Slavoniju, Baranju, i Zapadni Srem. Manifestacija je započela u Dardi, a u pristojno ispunjenoj sali Doma kulture, koji se trenutno renovira iz sredstava europskih fondova, otvorio ju je Čedomir Višnjić, predsednik SKD Prosvjeta. U svojstvu domaćina, prisutne je pozdravio Mirko Marković, predsednik SKD Prosvjeta, pododbor Darda. Višnjić se, između ostalog, obratio i domaćinima.

- Ono o čemu stalno morate voditi računa je piramida kulturnog rada koju imate i koju morate čuvati, a na vrhu te piramide su, na neki način, vaš zemljak Milan Kašanin i Milutin Milanković. Čuvanje te piramide je i zadatak Prosvjete i ovakvih manifestacija koje imaju još jedan smisao. Kada se govori o smislu često moramo reći da je naš cilj skupljanje vremena, odnosno održavanje tradicije i kontinuiteta. Kroz različite oblike političkog i drugog življenja nama je vrlo bitno da uključimo razne sredine i sadržaje, rekao je Višnjić.

U sadržajnom programu prvog dana, za koji su se pobrinuli pododbori Prosvjete iz Darde i Jagodnjaka, nastupili su sa prethodno održanih smotri prvonagrađeni recitatori, ženska pevačka grupa iz Darde, folklorna sekcija iz Jagodnjaka, a kao posebni gosti večeri nastupili su operna diva iz Beograda Branislava Podrumac, inače poreklom iz Darde, i Slobodan Cvetičanin, prvak osječke opere, uz klavirsku pratnju profesorice Jagode Treneske Cvetičanin.

Tihomir Sekereš, predsednik Koordinacijskog odbora Prosvjete, osvrćući se na ovogodišnju manifestacije rekao je:

- Uz šest programa za ovu godinu moram napomenuti da smo mi u maju imali i pred programe, takmičarskog karaktera, od kojih će neki učestvovati i na ovogodišnjoj manifestaciji. Mišljenja smo da programi koje nudimo u danima manifestacije daju dobar presek bogatog stvaralaštva Srba na ovim prostorima, ali uvek može bolje. Zbog situacije u kojoj se nalazi srpski narod u Hrvatskoj mi smo zadovoljni što možemo održati i ovih šest programa, rekao je Sekereš.

Za razliku od prethodne ove su godine manifestaciju u Dardi propratili i brojni ljudi iz političkog i javnog života pa su u prvim redovima sedeli Živorad Simić, konzul Republike Srbije, Mile Horvat, saborski zastupnik, Jovan Jelić, dožupan Osječko-baranjski, Radomir Čvarković, zamenik načelnika Opštine Darda, Mihajlo Marjanac, protojerej-stavrofor i drugi.

Nastavak sledi 15.septembra u prostoru SKD Prosvjeta u Osijeku s početkom u 19 sati, a dramsko veče na programu je 18.septembra u Domu kulture u Dardi također od 19 sati. Program manifestacije potom se seli u Vukovar, u kome će 19. septembra biti održana likovna kolonija u prostoru pododbora SKD Prosvjeta s početkom u 9 sati, a istoga dana Bijelo Brdo će biti domaćin susreta folklornih društava koje će u lokalnom domu kulture biti održano u 19 sati. 18. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema svečano će biti završeni programom u Hrvatskom domu Vukovar 21. septembra s početkom u 19 sati.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više