>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Marko Torjanac: Grad kažnjava one koji ga kritiziraju

Dodjelom sredstava bez ikakvih stručnih kriterija Grad Zagreb i inače kažnjava one koji ga kritiziraju i tako stvara nelojalnu moralnu konkurenciju među samim umjetnicima, kaže zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i osnivač kazališta Planet Art

Kako komentirate odluku zagrebačke Skupštine o stavljanju van snage zaključka o hitnoj isplati novca za javne potrebe u kulturi?

To je najveći udar na kulturu Zagreba ikad, jer joj je, nakon što se godinama ionako smanjuju, sada uzeto 25 posto programskih sredstava, a nezavisnoj čak 28,5 posto. Van snage su stavljene odluke da Zagreb do 1. listopada nezavisnim subjektima u kulturi pokrije troškove prostora i besplatno ustupi prostore za održavanje programa, što su ionako bile jedine mjere pomoći koje je Skupština jedva izglasala, usprkos Bandićevoj volji. Uz sredstva smanjena za gotovo trećinu, nezavisni moraju Gradu plaćati puni najam prostora iako se zbog mjera može koristiti tek četvrtina kapaciteta dvorana. Ovo pokazuje potpuno nebrigu zagrebačkih vlasti, i Bandića i HDZ-a, za kulturu, nerazumijevanje problema u kojima se kultura našla i nezainteresiranost za devastirajuće posljedice koje će imati. Da stvar bude gora, Gradski ured za kulturu je prije stavljanja izvan snage ovog zaključka nekima bez ikakvih jasnih kriterija poslao ugovore s punim iznosima potpore, a drugima nije, tako da ovo smanjenje neće svi snositi ravnopravno. Dodjelom sredstava bez ikakvih stručnih kriterija Grad Zagreb i inače kažnjava one koji ga kritiziraju i tako stvara nelojalnu moralnu konkurenciju među samim umjetnicima.

Kakve su posljedice takve odluke?

Ukoliko se joj se ne pomogne, nezavisna kultura će do kraja godine, a sigurno do sljedećeg ljeta većinom nestati. Ostat će oni koji imaju vlastite prostore i takvu privatnu ekonomsku situaciju da si mogu dopustiti da rade volonterski i da na dobrovoljnoj osnovi okupljaju suradnike.

Koliko Planet Art i vi gubite ovakvim potezom?

Na sredstva Grada Zagreba već dugo ne računam, pa u tom smislu ništa ne gubim. Čim sam se odlučio ući u politiku, znao sam što će biti posljedice s obzirom da sredstva Bandiću i njegovoj ekipi služe kao nagrada ili kazna za (ne)poslušnost i ne dodjeljuju se u skladu s rezultatima. Pod specijalnim tretmanom sam već osam godina otkad sam počeo javno kritizirati klijentelizam i štetne odluke u zagrebačkoj kulturi.

Kako ocjenjujete poteze Ministarstva kulture?

Ministarstvo je, doduše, naknadno, pomoglo potporama jednom broju samostalnih umjetnika. Trenutno se realizira potpora najosjetljivijoj skupini samostalnih umjetnika, no ona neće biti jednaka u iznosu kakav su dobili ostali umjetnici i 550.000 drugih građana Hrvatske. Ministarstvo je, za razliku od Grada Zagreba, potpore ipak osiguralo i najavilo mogućnost prenamjene sredstava u skladu s novim okolnostima te produljenje roka za realizaciju programa. Najavili su produljene mjere potpore, no njih tek očekujemo.

1/1