Novosti

Kronika

Mилaнкoвићу oсjeчкa улицa

Oсиjeк сe нaпoкoн oдужиo jeднoм oд нajвeћих свjeтских нaучникa, кojи je у тoм грaду пoлaгao српску вjeрoиспoвиjeдну oснoвну шкoлу и гимнaзиjу тe je биo изaбрaн зa учeникa гeнeрaциje

2qw8itkaibvumj7mdbii896tx3b

Milutin Milanković (1879 – 1958.)

Na svojoj 27. sjednici, održanoj 27. juna 2016. godine, Gradsko vijeće Grada Osijeka donijelo je ‘Rješenje o određivanju imena ulici u Gradskoj četvrti Donji grad Ulica Milutina Milankovića’. Tim rješenjem novoizgrađenoj ulici u Osijeku, u sveučilišnom kampusu, od sjevera prema jugu uz zgradu studentskog paviljona, na katastarskoj čestici broj 6660/5, određuje se takvo ime. Ploču s imenom postavit će Upravni odjel za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjestu samoupravu. Istovremeno donesena su rješenja o imenovanju još tri ulice u osječkom studentskom kampusu. Ulice su dobili istaknuti svjetski znanstvenici: Andrija Mohorovičić, Vladimir Prelog i Lavoslav Ružička.

Inicijativu za određivanje imena novoizgrađenih osječkih ulica uputio je Odboru za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova 20. aprila ove godine osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. U svojoj inicijativi za imenovanje ulice po Milutinu Milankoviću gradonačelnik Vrkić naglasio je da se radi o jednom od najistaknutijih svjetskih znanstvenika, koji je svojim obrazovanjem vezan uz grad Osijek.

Rođen je u Dalju 1879. godine. U Osijeku je polagao srpsku vjeroispovijednu osnovnu školu te pohađao gimnaziju i bio izabran za učenika generacije. Milankovića se smatra utemeljiteljem moderne klimatologije te teorije o ledenim dobima, što se u znanstvenoj terminologiji naziva Milankovićevim ciklusima. U njegovu čast nazvana je medalja Europske geofizičke unije, koja se dodjeljuje svake godine u području klimatologije. Jedan je od rijetkih znanstvenika iz Hrvatske u čiju su čast nazvani krateri na Mjesecu i Marsu te jedan planetoid 1605 Milankovich. Sahranjen je, po vlastitoj želji, u obiteljskoj grobnici u Dalju, a u njegovoj rodnoj kući danas se nalazi Kulturni i znanstveni centar Milutin Milanković. Po izboru NASA-e uvršten je u 10 najvećih svjetskih znanstvenika.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više