Novosti

Kultura

Прeдaвaњe o нaучнику

Нa Дaнимa Maрцeлa пл. Kиeпaцхa у Kрижeвцимa прoмoвисaн je збoрник "Изуми кao ствaрaлaштвo: Oсврт нa рaд Maрцeлa Kиeпaцхa" aутoрa хистoричaрa Никoлe Oстojчићa, физичaрa Aндрeja Дундoвићa и Пeтрa Пaвлoвићa, рaвнaтeљa Koзмoлoшкoг цeнтрa

Large foto

Marcel Kiepach (1894. – 1915.)

U sklopu Dana Marcela pl. Kiepacha, u petak, u Kozmološkom centru promovisan je zbornik radova "Izumi kao stvaralaštvo: Osvrt na rad Marcela Kiepacha" koji su pripremili historičar i dopisnik P-portala Nikola Ostojčić, fizičar Andrej Dundović i Petar Pavlović, ravnatelj križevačkog Kozmološkog centra. Ovom događanju prisustvovali su predstavnici križevačke gradske vlasti, članovi astronomskog udruženja Perzeidi i mnogi drugi građani.

Andrej Dundović je istaknuo kako je na temu naučnika porijeklom iz Križevaca, koji se istaknuo u oblastima elektronike, magnetizma, akustike, prijenosa zvučnih signala i transformatora, nastalo već nekoliko radova i kako je namjera ovim zbornikom ponuditi publici nešto novo. Dundović se osvrnuo na najpoznatije Kiepachove patente. U Berlinu je kao šesnaestogodišnjak, 1910. patentirao brodski kompas. U Francuskoj je patentirao dinamo za rasvjetu vozila, kao i strujni prekidač na principu strujnog tlaka za rendgen. Radio je i na drugim područjima mehanike i elektronike. Dopisivao se s uglednim svjetskim znanstvenicima i izumiteljima. Kad je izbio Prvi svjetski rat, javio se u dragovoljce i poginuo na ruskoj fronti u 21. godini. Nikola Ostojčić je ličnost križevačkog izumitelja, njegov život i postignuća prikazao u globalnom kontekstu razvoja nauke i tehnologije. Petar Pavlović predstavio je Kiepacha kao velikog izumitelja i istraživača prirode. Zbornik radova nastao je u sklopu projekta "Spark – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca" koji je sufinancirala Europska unija. Ovim programom završeni su 4. Dani Marcela pl. Kiepacha.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više