Novosti

Intervju

Milena Perović Korać: DPS se okoristio pandemijom

Demokratska partija socijalista iskoristila je doba pandemije za predizborne aktivnosti, a u međuvremenu nije se ništa uradilo da se omoguće uslovi za slobodne i fer izbore, kaže novinarka crnogorskog tjednika Monitor

72owddwp1uwq1qf0983xu9dnd4j

Milena Perović Korać

Kako komentirate izvještaj ‘Nations in Transit’ američke organizacije Freedom House u kojem Crna Gora, Srbija i Mađarska po prvi puta nisu definirane kao demokracije nego kao ‘hibridni režimi’?

Bilo je i krajnje vrijeme da se to konstatuje u nekom od međunarodnih relevantnih izvještaja. Da Crna Gora nije demokratija jasno je svima koji to žele da vide i imaju hrabrosti to i da kažu. Država čije institucije kontroliše vrh vladajuće partije, u kojoj postoji tek selektivna pravda, u kojoj se kritičari hapse i kažnjavaju, u kojoj organizovani kriminal ima isprepletane veze sa vrhom vlasti, sasvim sigurno nije demokratija. Pitanje je zapravo zašto međunarodna zajednica, iako to vidi, ignoriše.

Kao najveći problemi Crne Gore istaknuti su sudstvo, mediji, korupcija te zarobljavanje države od strane vladajuće Demokratske partije socijalista na čijem čelu je Milo Đukanović. Kako to izgleda u praksi?

U praksi to su pale optužnice protiv narko bosova, procesi koji se godinama vode protiv kritičara režima, desetine slučajeva napada na novinare kritičkih medija koji su prošli nekažnjeno, državni novac koji se upumpava u prorežimske medije, ali i sve one koji mu služe – od vrha pravosuđa pa nadalje. To je javni servis koji je u rukama DPS-a. To su iste privilegovane kompanije i tajkuni bliski vlastima kojima se slivaju pare poreskih obveznika, koji mogu da duguju milione poreza i neometano prisvajaju javna dobra. To su institucije koje služe isključivo vrhu partije, od zataškavanja afera do zataškavanja pokradenih izbora. To je sistemska korupcija, partijsko zapošljavanje, nepotizam, zbog kojih odlaze svi oni koji mogu – mladi, ljekari…

U narednih nekoliko mjeseci trebali bi se održati parlamentarni izbori. Postoji li mogućnost da donesu stvarnu promjenu?

Definitivno ne. Demokratska partija socijalista iskoristila je doba pandemije za predizborne aktivnosti, a u međuvremenu nije se ništa uradilo da se omoguće uslovi za slobodne i fer izbore. Ukoliko opozicija u ovakvim uslovima izađe na izbore, rezultat će biti isti, i možemo očekivati nove međunarodne izvještaje u kojima se govori o korupciji i diktaturi.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više