Novosti

Manjinski zastupnik

Milošević: U Saboru se hrvatstvo dokazuje antisrpstvom

Prozivajući Srbe u Hrvatskoj za četništvo i terorizam, manjinske medije za protuhrvatsku propagandu, sa saborske govornice pojedini zastupnici ne vode računa o odgovornosti. Ne mare za činjenicu da su društvene mreže preplavljene govorom mržnje i prepune poziva na obračun sa Srbima, rekao je Boris Milošević

Large boris

Boris Milošević (foto Patrik Maček)

Zastupnik SDSS-a Boris Milošević u četvrtak je u Saboru komentirao zastupničke prijetnje da će Novosti i Srpsko narodno vijeće prijaviti represivnim organima te tražiti da vrate novac koji je ovaj tjednik dobio od Savjeta za nacionalne manjine.

- Proteklih dana Hrvatska se bori sa poplavama i naše građane brinu razine rijeka pokraj koji žive i na koji način će im država pomoći da sačuvaju svoju imovinu, odnosno da saniraju štete koje su nastale zbog poplava. Ali dio naših zastupnika to ne brine, njih brinu Srbi i Novosti- rekao je.

Podsjetimo, zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić u srijedu je u Saboru zatražio da Ministarstvo financija u roku od sedam dana naloži povrat u državni proračun sredstava koja se preko Savjeta za nacionalne manjine izdvajaju za tjednik Novosti, a ako Ministarstvo financija ne reagira, ponudio se da će osobno podnijeti takav zahtjev DORH-u.

Milošević je tim povodom podsjetio na to da su Novosti kontinuirano na meti ekstremne desnice i raznih interesnih skupina.

- Više puta je DORH odbacivao podnesene kaznene prijave protiv tjednika Novosti. Nisu te prijetnje i traženja od jučer, traje to godinama. Kao i govor mržnje. Jučer se s ove govornice samo nastavilo dokazivati hrvatstvo – antisrpstvom, rekao je Milošević.

Spomenuo je da je prije skoro godinu dana u Saboru održan govor koji ga je zaprepastio količinom šovinizma sadržanim u jednoj rečenici kako "Srba u Hrvatskoj hvala Bogu nema, odnosno ima koliko ih možemo podnijeti".

- Na to sam kao zastupnik reagirao govorom, svjestan da će sve proći pod "navijački folklor" ispod radara, rekao je.

Komentirao je i nedavni ispad Željka Sačića iz Hrvatskih suverenista koji je za saborskom govornicom neometano održao dugi huškački govor protiv srpske manjine u Hrvatskoj, posebno tjednika Novosti, optužujući tjednik za širenje protuhrvatske propagande, a neidentificirani dio hrvatskih Srba čak i za poticanje na terorizam.

- Rasprava o Izvještaju o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina prije dva tjedna je iskorištena od strane jednog zastupnika za huškački govor protiv Srba u Hrvatskoj u kojoj se koristilo termine poput protuhrvatska propaganda, velikosrbi, velikosrpski, srpski svet, četništvo itd. Isti zastupnik je u govoru isticao primjer da kad Hrvati obilježavaju svoje žrtve Srba nema, namjerno prešućujući primjere gdje su politički predstavnici Srba sudjelovali u komemoriranju hrvatskim žrtvama dajući dužno poštovanje nevino postradalima. A sam je izražavao neslaganje da potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga koja je došla iskazati iskren pijetet žrtvama stravičnog pokolja u Škabrnji uopće dođe u Škabrnju - kazao je Milošević

Spomenuo je da je SDSS-ovom Miloradu Pupovcu poručeno da "zaroni za tim vencem".

- Umjesto da svojim primjerom smiruje, on podržava ili sam komentira neprimjereno svoje kolege zastupnike. Tako Miloradu Pupovcu želi da "zaroni za tim vencem", misleći na vijenac bačen u Dunav za žrtve u Vukovaru, istovremeno podržavajući poruke da ga kao četnika treba izbaciti iz Sabora i kazniti za ratne zločine nad Hrvatima, podsjetio je Milošević.

Pozivajući se na izvještaj pučke pravobranteljice, naglasio je da bi upravo zastupnici kao javne osobe zbog svog utjecaja trebale javno osuđivati pojave govora mržnje.

- Javne osobe, saborski zastupnici i drugi visoki dužnosnici, uz imunitet koji ih štiti od eventualnih tužbi i progona, imaju naročitu društvenu odgovornost jer svojim javnim istupanjima dopiru do većeg broja ljudi - citirao je pravobraniteljicu.

- Prozivajući Srbe u Hrvatskoj za četništvo i terorizam, manjinske medije za protuhrvatsku propagandu sa saborske govornice, u svojim javnim objavama i nastupima, pojedini zastupnici ne vode računa o toj vrsti odgovornosti. Ne mare za činjenicu da su društvene mreže preplavljene govorom mržnje i prepune poziva na fizički i oružani obračun sa Srbima i domaćim izdajnicima - rekao je zastupnik SDSS-a.

Na kraju je pozvao sve zastupnike, a pogotovo one koji javno iskazuju da neće nikad otići u Jasenovac ili da Jasenovac treba prekopati, da posjete izložbu koju organizira Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac i Srpsko narodno vijeće u Muzeju Grada Zagreba.

- Na izložbi ćete moći pogledati lica jasenovačkih logoraša i logorašica koji su u logor dospijevali s ustaškim uputnicama i odlukama o kaznama različitog trajanja. U najvećem broju se radi o licima Hrvata, budući da su Židovi, Srbi i Romi, u logor dolazili temeljem rasnih zakona kolektivnim deportacijama, podvukao je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više