>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Goran Gazdek

Ministrica časti ruralnim gatanjem

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izdvojilo je 89.000 kuna udruzi Čuvarice kulturne baštine iz Kladara, mjestašca s 500 stanovnika na zapadu Virovitičko-podravske županije, a još 10.000 kuna dobacila je Općina Pitomača, mjesto u kojem živi ministrica Vesna Bedeković

Osamdeset i devet tisuća kuna izdvojilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku udruzi Čuvarice kulturne baštine iz Kladara, mjestašca s petstotinjak stanovnika na zapadu Virovitičko-podravske županije, za projekt ‘Mladi ruralci’ kojim se mladež od 16 do 30 godina želi potaknuti na aktivno uključivanje u zajednicu. Još deset tisuća dobacila je Općina Pitomača, mjesto u kojem živi Vesna Bedeković, ministrica dotičnog ministarstva.

Novac imaju potrošiti u narednih devet mjeseci za ‘predavanja i panel rasprave u sklopu kojih će se mlade informirati o mogućnostima osnivanja vlastitog poduzeća i EU fondovima’ te za osam radionica: ukrašavanja starinskih predmeta dekupaž tehnikom, slikanja na platnu, kuhanja, sviranja etno-skladbi na tamburici, tkanja, šivanja i štrikanja, izrada sapuna i prirodne kozmetike, priprema tradicionalnih slastica i – gatanja.

Spojem modernih i tradicionalnih radionica, kažu čuvarice kulturne baštine, žele kandidate podučiti narodnim običajima, doprinijeti stjecanju novih znanja i vještina te podizanju kvalitete života mladih. Na plakatu kojim se projekt najavljuje radionica gatanja istaknuta je na samom vrhu, što bi moglo kazati da je organizatori drže važnom. Za razliku od drugih, uglavnom jednodnevnih, ova traje dva dana, a tu je i vrlo znakovita napomena: prednost sudjelovanja na radionicama gatanja imat će oni koji će sudjelovati i na prethodnim. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ih učiti gatati iz karata ili taloga kave, po smjeru dima ili kretanju ptica, iz iznutrica životinja ili po prirodnim pojavama, prema bačenim štapićima ili kamenčićima, iz ruke ili iz zvijezda.

Možemo donekle razumjeti nekolicinu agilnih žena, uzoritih supruga, majki i baki dičnih podravskih HDZ-ovaca, koje proricanje i predviđanje budućnosti ili tumačenje događaja iz prošlosti magijskim postupcima smatraju narodnim običajima. No kakvim se kriterijem vodilo Ministarstvo demografije kad je iz državnog proračuna i dijela prihoda od igara na sreću izdvojilo desetak tisuća kuna za svaku od radionica ‘malih ruralaca’? Mističnim spoznajama božanske providnosti ili organiziranim praznovjerjem?

1/1