>

novosti logo

Piše N.J.

Minutom šutnje otvoren 12. Festival tolerancije

Zbog proustaških incidenata koji su se posljednjih dana dogodili u Zagrebu, otvorenje 12. izdanja Festivala tolerancije započelo je odavanjem počasti žrtvama holokausta i ostalih progona

Minutom šutnje, u znak protesta protiv proustaških incidenata, sinoć je u zagrebačkom kinu Europa otvoreno 12. izdanje Festivala tolerancije - JFF Zagreb. Umjesto svečanog otvaranja, sarajevski glumac Enis Bešlagić pročitao je saopštenje organizatora JFF-a.

‘Na središnjem trgu glavnoga grada ekstremni desničari treću godinu za redom, a ove godine uz dopuštenje i zaštitu policije, održali su svoje postrojavanje. Istovremeno, u Dežmanovom prolazu u centru Zagreba na instalaciji brazilske umjetnice Angelice Dass, koja promovira toleranciju i jednakost, osvanuo je kukasti križ. Ovaj festival će nastaviti educirati društvo o opasnostima nacionalnog ekstremizma i terora’, navedeno je u saopštenju, nakon čega je puna dvorana odala počast žrtvama holokausta i ostalih progona.

Podsjetimo, 20-ak članova Autohtone-Hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražena Keleminca i stranačke vojske Klub hrvatskih domoljubnih snaga u nedjelju su se, uz pratnju policije, prošetali centrom grada. Postrojili su se na Trgu bana Jelačića, dali ‘zakletvu domovini’ uz varijaciju ustaškog pozdrava ‘Za domovinu spremni’ i izrazili podršku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Suprotstavilo im se 20-ak aktivista Radničke fronte i SDP-a koji su istakli transparent ‘Dosta je ustaštva’.

Festivala tolerancije otvoren je projekcijom ratne drame ‘Iznimka’ Davida Leveauxa, prvog od 65 filmova koji će uz bogati popratni program biti prikazani u narednih sedam dana do završetka festivala, 14. aprila. Jedan od značajnih događaja u okviru JFF-a dogodit će se u ponedjeljak poslijepodne, kad će direktor Centra Simona Wiesenthala Efraim Zuroff predstaviti svoju knjigu ‘Operacija Posljednja prilika - Potjera za nacističkim zločincima’.

Fokus festivala ove je godine na razvijanju tolerancije, prihvaćanju različitosti, otvaranju platformi za vođenje i učenje dijaloga, kao i razgovorima o raznim temama, od Drugog svjetskog rata i holokausta do današnjih društveno-aktualnih tema, poput zlostavljanja žena. Filmski program sadrži dugometražne, kratkometražne, dokumentarne, dječje i animirane filmove evropske i svjetske produkcije, a popratni sadržaji uz niz gostiju uključuju okrugle stolove, predavanja, diskusije, edukativne programe i izložbe. Preživjeli iz koncentracijskih logora Branko Lustig i Dan Dragutin Bar-Sela u ‘Edukacijskim jutrima’ predstavit će mladim generacijama užase koje su preživjeli uz poruku da se to više ne smije ponoviti.

U okviru programa ‘Tolerance Talk’ održat će se okrugli stolovi ‘Budućnost Europe - Europa koju želimo’ posvećen izbjegličkoj krizi, ‘Zagreb, tak’ imam te rad’, o prilagodbi imigranata u hrvatsko društvo koji se nadovezuje na projekciju filma ‘Dragi susjedi’ Nebojše Slijepčevića te razgovor o zlostavljanju žena, koji se nastavlja na dokumentarni film ‘Bolji čovjek’.

Na ovogodišnjem Festivalu bit će predstavljeni i Hong Kong Jewish Film Festival, prvi azijski festival posvećen židovskom filmu, Bergen International Film Festival, najveći filmski festival u Norveškoj, Festival povijesti i filma iz Rasnova (Rumunjska) i History Film Festival iz Rijeke, fokusiran isključivo na historijske dokumentarne filmove. Filmovi će se do 14. aprila prikazivati u kinima Europa i Tuškanac te, od ove godine, i u Kinoteci.

1/1