Novosti

Filmska kritika

Mit i korupcija

Matt Reeves, The Batman (2022.): Novi film o čovjeku šišmišu donosi višestruke zaplete i žanrovska skretanja

Large filmska

Pattinson je sugestivan u naslovnoj roli

Deset godina nakon završetka razvikane Nolanove trilogije o Batmanu, pseudorealistične, stereotipne i ideološki antipatične (u svojoj se završnici primitivno angažirala protiv Occupy pokreta), s Heathom Ledgerom u ulozi Jokera kao jedinom svijetlom točkom, Warner Bros. je u suradnji s DC Entertainmentom obnovio filmski serijal o "čovjeku šišmišu" temeljen na stripu Boba Kanea i Billa Fingera. Film nazvan "The Batman" očito je iskemijan pod velikim utjecajem tri godine ranije nastalog "Jokera" Todda Phillipsa, s namjerom ponavljanja njegova silnog gledateljskog, a dijelom i kritičarskog uspjeha. Utjecaj je više nego jasan u slijeđenju "Jokerove" realističke poetike oslonjene o dragocjeno iskustvo novog Hollywooda sedamdesetih, no režiser, koscenarist i koproducent Matt Reeves, premda je svoj posao obavio solidno, naposljetku je podosta zaostao za Phillipsovim dosezima.

Novi film o Batmanu započinje uzorno režiranom mračnom scenom brutalnog ubojstva aktualnog gradonačelnika Gotham Cityja u jeku izborne kampanje. Potom na pozornicu stupa naslovni junak, čija je fizička pojava već pripremljena njegovom prethodnom, sumorno intoniranom off-naracijom, a gledatelji shvaćaju da on nije omiljeni spasitelj jadnih i nemoćnih, poniženih i uvrijeđenih, itekako dobrodošla i cijenjena pomoć službenoj ruci zakona, nego de facto marginalac kojeg gotovo kompletna gradska policija doživljava kao bizarnu spodobu prema kojoj gaji zazor. Izuzetak je policijski detektiv Gordon koji u Batmana ima veliko povjerenje i, neshvaćen od kolega, rado surađuje s njim. Kako se ubojstva nastavljaju, a žrtve su istaknute figure iz sfere politike, sudstva, policije, kriminala, pri čemu je kao ubojica (samo)identificiran sadistički "pravednik" Riddler (Zagonetač), Batman i Gordon napreduju s istragom otkrivajući spregu politike i kriminala, a Batman se pritom upoznaje i donekle zbližava s konobaricom ekskluzivnog underground kluba Selinom, koja je u potrazi za nestalom najboljom prijateljicom i čiji je alter-ego Žena-mačka.

Gotovo trosatno trajanje "The Batmana" ritmički protječe dobro, međutim šteta je što Reeves i njegov scenaristički suradnik Peter Craig to vrijeme malo koriste za razvoj likova i odnosa, a mnogo više za razvijanje višestrukih zapleta te pretapanje iz jednog žanra u drugi, iz drugog u treći… "The Batman" je, naime, i detektivski krimić noirovske vrste, i triler o serijskom ubojici (Fincherov "Sedam" jasan je stilsko-motivski orijentir), i mafijaško-politički triler, naposljetku i film katastrofe i osvete pomračena uma, pri čemu je to zadnje žanrovsko skretanje jedan prevelik korak suviše. Ona točka na kojoj (potpisani) gledatelj zaključuje da je to linija koju nije trebalo prijeći, ako se željelo izbjeći kontraproduktivno gomilanje. S druge strane, odnos Batmana i Žene-mačke nenadahnuto je odrađen, što je prava šteta jer Zoë Kravitz svojom je krasnom pojavom i raspoloženim nastupom zaslužila dobiti priliku izgraditi puno kompleksniji lik. Kad joj je već uskraćena prilika za realizaciju prolezbijske interakcije u navještenom, a onda iznevjerenom intertekstu s Jordanovom "Mona Lisom", moglo se i trebalo dati više začina u njezinu relaciju s Batmanom. Robert Pattinson, pak, u naslovnoj je roli sugestivan, no od početka do kraja glumi s jednim te istim (patničkim) izrazom lica, Jeffrey Wright odličan je kao moralni i dobrodušni policajac, dok su sočne epizodne role vrsno odradili Paul Dano kao Riddler, John Turturro kao glavni mafijaš Falcone i (pod maskom neprepoznatljivi) Colin Farrell kao Pingvin. Kad se podvuče crta, "The Batman" je (puno) više obećavao nego što je isporučio, ali poslije Burtonova antologijskog naslova "Batman se vraća", Reevesov film ipak je najbolji izdanak serijala.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više