>

novosti logo

Piše Novosti

Mrtva trka

Razlika između Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića došla je na razinu statističke greške, Miroslav Škoro daleko od drugog kruga

Prema rezultatima mjesečnog istraživanja HRejting, koje agencija Promocija plus radi za HRT, tri dana uoči predsjedničkih izbora razlika između Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića sve je manja. Istraživanje je napravljeno prije televizijskog sučeljavanja na uzorku od 1400 ispitanika, prema načelu cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica. Statistička je pogreška samo plus/minus 2,62 posto, a razina pouzdanosti 95 posto.

Kolinda Grabar Kitarović ima podršku 28,3 posto birača, a Zoran Milanović 26,6. Razlika među njima je samo 1,7 postotnih poena, što znači da se nalazi unutar statističke greške. U odnosu na prošli mjesec HDZ-ova kandidatkinja je pala (- 0,66 posto), a SDP-ov kandidat malo narastao (0,20 posto). Najviše je u odnosu na studeni rastao trećeplasirani Miroslav Škoro koji je sad na 20,7 posto.

Nakon prošlomjesečnog ‘bljeska’ Mislav Kolakušić se vratio na razinu prijašnjih istraživanja. S padom od blizu pet posto opet je na oko sedam posto (7,6 posto). Redoslijed preostalih predsjedničkih kandidata izgleda ovako. Iznad dva posto su: Ivan Pernar (2,8), Dejan Kovač (2,6) i Dalija Orešković (2,4). Ispod dva posto su: Dario Juričan (1,5), Katarina Peović (0,9), Anto Đapić (0,4) i Nedjeljko Babić (0,4).

U drugom krugu u srazu s drugoplasiranim Milanovićem, Kolinda Grabar-Kitarović bi pobijedila sa 49 posto, dok bi on dobio 46,9 posto. Neodlučnih birača je malo - svega četiri posto (4,1 posto). S druge pak strane, ako bi se dokopao drugog kruga, Škoro bi pobijedio i Grabar-Kitarović (Škoro 48,7 posto, Grabar-Kitarović 45,1 posto) i Zorana Milanovića s 5,6 posto (Škoro 50,2, Milanović 44,6 posto).

1/1