Novosti

Intervju

Nebojša Slijepčević: Pljuska svima

Redatelj dokumentarnog filma ‘Srbenka’: Odbijanje HTV-a da prikaže ‘Srbenku’ nije pljuska mom filmu, već gledateljima, pa i hrvatskoj kinematografiji uopće

Py2xbcgxwykvbsyuyu90kaodi8a

Nebojša Slijepčević (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Kako komentirate to što je HRT odbio otkupiti vaš dokumentarac ‘Srbenka’?

Sad ću napraviti nešto što inače smatram znakom lošeg odgoja: nabrojat ću sva priznanja koja je moj film dobio. Dakle, ‘Srbenka’ je do sada dobila 15 međunarodnih nagrada, uključujući ‘Srce Sarajeva’ i nagradu Amnesty Internationala u Varšavi. Također, dobio sam najveću državnu nagradu za dostignuća u umjetnosti ‘Vladimir Nazor’. Tu nagradu dodjeljuje Ministarstvo kulture, a o dobitnicima odlučuje odbor koji bira Sabor. U tom odboru sjede tri akademika i nekoliko sveučilišnih profesora i oni su potpisali da je upravo ‘Srbenka’ najbitniji hrvatski film snimljen 2018. Zato mislim da odbijanje HTV-a da prikaže ‘Srbenku’ nije pljuska mom filmu, već gledateljima, a pomalo svim nabrojanim institucijama, pa i hrvatskoj kinematografiji uopće.

Europska filmska akademija proglasila ga je jednim od 15 najboljih europskih dokumentaraca u 2018., a od 20. lipnja prikazivat će se na HBO-u. Zašto nije dobar za HRT?

Formalni razlog je da ne udovoljava uvjetima natječaja zato što ne traje propisanih 26 ni 52 minute. Ali apsurd je da to pravilo vrijedi samo za hrvatske filmove. Strani filmovi se otkupljuju mimo natječaja i trajanje nije bitno.

Smeta li možda to što je to film o utjecaju društva na živote djece srpske nacionalnosti rođene u Hrvatskoj nakon 1990-ih?

To ne mogu tvrditi, s obzirom na to da nismo dobili recenziju filma. Kao razlog odbijanja jedino je navedeno neodgovarajuće trajanje. No pročitao sam recenzije nekih drugih odbijenih filmova i iskreno sam se zgrozio. Teško se oteti dojmu da je odabir filmova bio i ideološki, što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o HRT-u.

Kako ocjenjujete nedostatak sluha za dokumentarni film?

HTV zadnjih godina pokazuje potpuni nedostatak sluha za kreativni dokumentarizam. Na ovom natječaju odbijeno je jako puno kvalitetnih filmova. Istovremeno, hrvatski dokumentarni film postaje jedan od naših međunarodno najuspješnijih kulturnih proizvoda. HTV ne samo da ne sudjeluje u proizvodnji tih filmova, nego ih ne želi prikazati ni kad su gotovi. No ljudi na HTV-u očito ne razumiju da to ide samo njima na štetu. Prošlo je vrijeme medijskog monopola, postoji puno distribucijskih kanala. Takvom politikom HTV neće spriječiti naše filmove da dođu do publike, samo će sebi smanjiti značaj i gledanost.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više