>

novosti logo

Piše Novosti

Cannes: ‘Srbenka’ osvojila prvu nagradu

Dokumentarni film Nebojše Slijepčevića, koji se bavi utjecajem društva na živote djece srpske nacionalnosti rođene u Hrvatskoj nakon rata 1990-ih, osvojio je uglednu nagradu Doc Alliance Selection Award

Dokumentarni film redatelja Nebojše Slijepčevića, koji se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno utjecaja društva na živote djece srpske nacionalnosti rođene u Hrvatskoj nakon rata 1990-ih, osvojio je uglednu nagradu Doc Alliance Selection Award, u subotu dodijeljenu u Cannesu. Riječ je o godišnjoj nagradi koju zajednički dodjeljuje sedam europskih festivala dokumentarnog filma, a ‘Srbenka’ je odnijela prvu nagradu u konkurenciji među još šest filmova.

Dugometražni dokumentarac zagrebačkog redatelja, u travnju premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu Visions du Réel koji ju je i nominirao za nagradu, prikazuje pripreme i probe za kazališnu predstavu ‘Aleksandra Zec’ Olivera Frljića, izvedenu u proljeće 2014. u riječkom HKD Teatru. Centralno mjesto u filmu zauzima 12-godišnja glumica Nina, kojoj se čini kao da rat nikada nije završio.

‘Srbenka’ propituje nacionalističke mitove iz 1990-ih koji su i 25 godina nakon rata prisutni u hrvatskom društvu te ukazuje na strahove onih koji još uvijek preživljavaju ratne traume. Apsurdnost te situacije najbolje se očituje u emotivnoj priči Riječanke Nine, koja je do sedme godine života mislila da je Hrvatica.

Slijepčevićev film već je u fazi razvoja primijetila profesionalna javnost, kad je prošle godine tokom Sarajevo Film Festivala osvojio tri nagrade na Docu Rough Cut Boutiqueu: HBO Adria Award, CAT & Docs Award te Digital Cube Award. ‘Srbenka’ je nastala u produkciji Restarta, a podržali su je Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Kreativna Europa, potprogram MEDIA. Hrvatsku premijeru imat će na Motovun film festivalu (24. - 28. srpnja), a nakon ljeta odlazi u redovnu kino-distribuciju.

1/1