Novosti

Kronika

Neće Karlovac, hoće Hamilton

Inicijativa iseljenika u Kanadi: Potpisuje se internetska peticija da nova srednja škola u kanadskom Hamiltonu dobije ime u čast Nikoli Tesli

5r4eb4wxl04mouykquijxiz5fwn

Apel za imenovanje nove škole po Tesli

Dok se karlovačke lokalne vlasti na sve moguće načine opravdavaju zašto Gimnazija na Rakovcu ne može biti nazvana po njenom najslavnijem učeniku Nikoli Tesli, u dalekoj Kanadi, u gradu Hamiltonu, sasvim je drugačija situacija.

Kako nam iz Čikaga javlja bivši dopisnik Večernjeg lista iz Karlovca Svetozar Dančuo, po Nikoli Tesli mogla bi ime da dobije nova srednja škola u tom kanadskom gradu. To će se dogoditi ako inicijator, obrazovna korporacija Nikola Tesla (NTEC - Nikola Tesla Educational Corporation) iz Hamiltona, prikupi 10.000 internetskih potpisa podrške. Trenutno je samu peticiju potpisalo 2.500 građana.

U Hamiltonu, gradu koji se nalazi na pola puta od Toronta do Nijagare, živi značajan broj pripadnika srpske zajednice, uglavnom porijeklom iz Hrvatske. Oni su prošle godine, povodom 160. godišnjice rođenja Nikole Tesle, uspjeli u sličnoj akciji, kada su tamošnje gradske vlasti prihvatile njihov prijedlog da jedan od bulevara dobije ime po ovom velikom naučniku. Uspiju li i ovoga puta, kako očekuje predsjednik Korporacije Tesla Veroslav Vic Đurđević, u novoj školi, koju će od 9. do 12. razreda pohađati 1.250 djece, ova Korporacija dodjeljivat će nagrade najboljim đacima.

- Važno je napomenuti da online peticiju mogu da popune svi, bez obzira na državu u kojoj se nalaze. Prema praksi u Kanadi, članovi zajednice su pozvani da novim javnim ustanovama poput škola, predlažu njihovo ime. Usvaja se prijedlog koji dobije najviše glasova. Peticija se nalazi na ovom linku - izjavio je predsjednik Đurđević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više