Novosti

Politika

Nenad Bakić vs. izdavač Novosti: Odgođeno pripremno ročište

Zbog ‘štete koju je trpio i trpi’ objavom satiričnog komentara našeg Petra Glodića, poduzetnik Bakić od izdavača Novosti potražuje 60.000 kuna

Cvyt631ijxvgmy1f11u3ao7rlqo

Nenad Bakić (foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Pripremno ročište u postupku kojim Nenad Bakić od izdavača Novosti potražuje naknadu štete u iznosu od 60.000 kuna je odgođeno. Ovaj poduzetnik podigao je tužbu zbog komentara koji je u svojoj satiričnoj rubrici ‘Katran i perje’ napisao Petar Glodić, novinar i izvršni urednik Novosti. Glodića je na to ponukao Bakićev tekst koji je uoči prošlog Božića objavljen u Jutarnjem listu. Među ostalim, ovaj poduzetnik u svom ‘manifestu’ navodi da je ‘socijalizam sam po sebi depresivna ideologija preraspodjele’ i da je ‘kapitalizam najpravednije društveno uređenje do sada’.

Iako namjera Glodićeva novinarskog komentara nije bila da uvrijedi poduzetnika, već da polemizira s idejama iznesenima u tekstu, Bakić ga je prijavio Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva. To je tijelo utvrdilo da tekstom ‘Acid party’ nisu prekršena opća pravila novinarske profesije. Međutim, nezadovoljni poduzetnik je na tu odluku uložio žalbu te paralelno podigao dvije tužbe: onu protiv izdavača Novosti zbog navodne teške i trajne povrede ugleda, časti i dostojanstva ‘tešku’ 60.000 kuna i onu privatnu, odnosno kaznenu protiv Glodića kojom potražuje 180 autorovih dnevnih dohodaka.

U postupku protiv izdavača Novosti, u petak je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu trebalo biti održano pripremno ročište. Marija Kos, opunomoćenica Bakićeva odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića, međutim, predala je sudu poduži podnesak koji ranije nije uručila Lini Budak, odvjetnici izdavača Novosti. U njemu se navodi popis osoba s kojima je Bakić u svakodnevnom kontaktu i koje zbog toga najbolje mogu posvjedočiti o šteti koju je poduzetnik ‘trpio i trpi’ te ‘stanju u kojem se nalazi’. Jedna od njih je Davor Huić, nekadašnji predsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa, koji je u podnesku predstavljen kao ‘savjetnik premijera na odlasku’. Drugi je Aleksandar Zemunić, koji s Bakićem zajedno sjedi u upravi tvrtke Selectio.

Kako je naglasila Lina Budak, tužitelj je ovim činom narušio načelo ekonomičnosti suda, jer za predaju spomenutog podneska imao dovoljno vremena – više od pet mjeseci. Budući da je i Marija Kos zatražila dodatno vrijeme kako bi proučila stručni članak o granicama slobode javnog izražavanja profesorice Biljane Kostadinov, objavljen u strukovnom glasilu ‘Odvjetnik’, koji vezano uz ovaj slučaj priložila odvjetnica Budak, ročište je zbog pripreme očitovanja naposljetku odgođeno.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više