Novosti

Politika

Ništa od zavjere

Epilog izgreda na utakmici Hrvatska – Latvija u Rijeci: Nakon što je HNS minimalno kažnjen, a mahači ustaškom zastavom opaljeni na sudu, isparila je teorija o podmetnutim provokatorima

Large hns

Čelništvo HNS-a slavi veliku pobjedu (foto Tomislav Miletic/PIXSELL)

Saga o ustaškoj zastavi koju su istaknula trojica izgrednika, od kojih je jedan sin hadezeovca iz jedne međimurske općine, na prošlomjesečnoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije u Rijeci protiv Latvije, dobila je epilog nakon kojeg Hrvatski nogometni savez može nastaviti mirno spavati. Žalbeno tijelo Disciplinske komisije UEFA-e kaznilo je HNS sa simboličnih deset tisuća eura i djelomičnim zatvaranjem stadiona – barem tisuću mjesta – u idućoj domaćoj utakmici u Uefinom natjecanju. Navedena kazna uvjetnog je karaktera, uz rok kušnje od dvije godine.

Predsjednik HNS-a Marijan Kustić oduševljen je odrezanom kaznom, kako je rekao, sretan je i zahvalan jer smatra da je riječ o "velikoj pobjedi HNS-a, građana i navijača". "Drago nam je da je Europska nogometna federacija prepoznala sve ono što je napravljeno s naše strane da bismo prezentirali istinu, a to je da se HNS bori protiv svih vrsta diskriminacije", izjavio je Kustić.

Nedugo prije izrečenih sankcija Kustić je, u čemu mu se pridružio i izbornik Zlatko Dalić, kovao teoriju zavjere po kojoj su izgrednici zapravo bili provokatori, ubačeni kako bi difamirali Hrvatsku. Kao podvaljivači su insinuirani i agenti iz monitoring-organizacije Football Against Racism in Europe (FARE), koji su navodno uslikavali spornu zastavu baš u trenucima dok su filoustaše mlatarale istom. Prema riječima Zorana Stevanovića, člana FARE-a, koji nije bio prisutan na riječkoj utakmici, izrečenima u intervjuu koji je dao za naš tjednik, to je bio prvi ovakav izgred da su krivci uhvaćeni. Dodao je, vrlo pomirljivo, da HNS zastavu nije ignorirao, kao što je ranije znalo biti, te kazao da bi oštra kazna UEFA-e u ovom slučaju bila kontraproduktivna.

Pa ipak, historijat nošenja proustaških simbola na utakmice hrvatske reprezentacije prilično je postojan i nipošto slučajan, pa tek valja vidjeti kako će se krovna nogometna organizacija postaviti prilikom mogućih budućih devijantnih izgreda "ubačenih provokatora".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više